23 березня 2024 р. 16:44

Кінбурнська коса потерпає від пожеж внаслідок обстрілів

Фото: Nikcenter

(Фото: Nikcenter)

Від початку повномасштабного вторгнення рф на території тимчасово окупованої Кінбурнської коси зареєстровано близько 180 лісових пожеж. Чимало з них сталося внаслідок бойових дій.

Про це повідомила начальниця управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОВА Олександра Єфименко під час брифінгу.

За словами чиновниці, з лютого 2022 року на Миколаївщині через бойові дії також фіксувалися чисельні лісові пожежі. Серед них чимало сталося на території тимчасово окупованої Кінбурнської коси.

Єфименко зазначила, що наразі не має можливості повною мірою моніторити ситуацію з пожежами.

Ми можемо лише спостерігати та за допомогою супутникових знімків Sentinel намагатися відраховувати ті величезні шкоди, які завдаються зараз довкіллю. На території Кінбурнського півострова було зафіксовано 180 пожеж, які вразили 6 тисяч гектарів. Значна частина пожеж мала повторний характер, – сказала вона.

За два роки повномасштабного вторгнення росія заподіяла шкоду довкіллю Миколаївщини на 2,4 мільярда доларів.

Через війну на Миколаївщині постраждало 79 об'єктів природно-заповідного фонду. Під окупацією та в зоні бойового зіткнення знаходились 16 об’єктів природно-заповідного фонду загальною площею 44 тисячі гектарів. В тому числі Чорноморський біосферний заповідник, Національний природний парк "Білобережжя Святослава", Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська Коса", Висунсько-Інгулецький регіональний ландшафтний парк та чотири пам’ятки природи.

А тим часом на Миколаївщині презентували цифрову екосистему DREAM для підзвітного управління відновленням.

Ірина Глухова

Поділитися