21 жовтня 2023 р. 18:34

Україна, Румунія та Молдова домовилися разом захищати річку Прут

Фото: Міністерство захисту довкілля

(Фото: Міністерство захисту довкілля)

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, міністр навколишнього середовища, водних ресурсів та лісів Румунії Мірча Фечет та міністерка навколишнього середовища Республіки Молдова Іорданка-Родіка Йорданов під час Міжнародної конференції "United for Justice. United for Nature" підписали відповідну декларацію про співробітництво щодо сталого управління басейном річки Прут.

Про це повідомили у пресслужбі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Екологи трьох країн активізують дії у напрямку моніторингу води як на спільних прикордонних водах, так і на річищі річки Прут.

Також співпрацюватимуть над:

  • гармонізацією планів управління басейном річки Прут;
  • управлінням ризиками затоплення і дефіциту води;
  • збереженням біорізноманіття.

"Документ стане базисом для створення нового об'єднання — експертної групи у рамках Міжнародної комісії із захисту річки Дунай. Саме ця група опікуватиметься питаннями досягнення "доброго" екологічного стану вод басейну річки Прут", - наголосив Руслан Стрілець. 

Річка Прут — ліва притока Дунаю (басейн Чорного моря). Бере початок з джерела на схилі Говерли, впадає в Дунай біля села Джурджулешти (Молдова), що знаходиться на кордоні з Україною біля міста Рені в Одеській області.

Також Україна та Румунія домовилися посилити співпрацю й в інших напрямках політики щодо довкілля, а саме щодо: захисту Чорного моря, управління відходами та якістю повітря, хімічного контролю та реабілітації забруднених ділянок, розвитку екологічно безпечних технологій.

Раніше Україна та Молдова підписали протокол щодо організації спільного контролю на пункті пропуску для залізничного сполучення "Новосавицька-Кучурган" на території України.

Кирило Бойко

Поділитися