15 листопада 2023 р. 15:14

Міністр екології підписав в Одесі меморандум про будівництво сміттєпереробних заводів

Фото: Одеська ОВА

(Фото: Одеська ОВА)

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець відвідав Одесу для підписання меморандумів про будівництво сміттєпереробних заводів на території Одеської області.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної державної (військової) адміністрації.

Меморандум із міністром підписали:

  • Голова Одеської обласної державної (військової) адміністрації Олег Кіпер,
  • Южненський міський голова Володимир Новацький,
  • Виконувач обов'язків Подільського міського голови Олег Албанський,
  • Авангардійський селищний голова Сергій Хрустовський,
  • Сільська голова Знам'янки Валентина Тринча,
  • Сеф'янівська сільська голова Наталія Тодорова
  • Мологівський сільський голова Олег Німачук.
  • Арцизький міський голова Сергій Парпуланський.

Загальна потужність семи модулів складатиме перероблення 110 тисяч тонн сміття на рік.

Ділянки визначені з урахуванням оптимального логістичного підходу в радіусі не більше 70 кілометрів.

Нові модулі для перероблення відходів з часом дозволять Одещині відмовитися від звичного складування сміття на звалищах.

До проєктування та будівництва будуть залучені іноземні донори. Загальна вартість семи підприємств близько 250 мільйонів євро./p>

Зазначимо, що питання сміттєпереробних заводів в Одеси постійно обговорюється. Навіть робили деякі кроки у цьому напрямку. 

Так у січні 2021 року індійська компанія NuGreen Energy запропонувала обласній адміністрації проєкт заводів з плазмовим перероблюванням сміття.

Йшлося про технологію плазмової газифікації коли завод працює як плазмовий реактор у високотемпературному режимі, використовується обладнання із термостійких сплавів. Ця технологія вважається екологічно чистою (немає викидів в атмосферу) та дозволяє переробляти 95-97% відходів. 

У 2019 році меморандум про будівництво комплексу з перероблювання сміття підписали представники Одеського муніципалітету та компанії Clear Energy.

Розмови щодо необхідності будівництва заводу з перероблювання сміття в Одесі точилися й у 2016 році. Так після трагедії на полігоні побутових відходів під Львовом цією проблемою перейнявся тоді ще голова Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

У тому ж році мер Одеси Геннадій Труханов та президент "OHB Holdings" Хо Кйонг-Кім також у рамках міжнародного бізнес-форуму "Odessa 5Т Summer Business Days" підписали меморандум про наміри будівництва в Одесі сміттєпереробного заводу.

У березні 2017 року департамент економічного розвитку почав розраховувати економічну ефективність будівництва сміттєпереробного заводу в Одесі за кошти бюджету міста та у травні повідомив, що для реалізації проєкту потрібні капітальні інвестиції в обсязі 87 мільйонів 300 тисяч гривень, або 3 мільйони євро.

У червні того ж року депутати Одеської міськради погодили оформлення земельної документації під звалища, щоб потім можна було збудувати сміттєпереробний завод.

Також у 2017 році міська рада Білгорода-Дністровського підписала меморандум про схвалення співробітництва між виконавчим комітетом Білгород-Дністровської міської ради з компанією BSEC (Blak sea environmental conctssion) "Ekomorsphera Limited" та ТОВ "ЕК Одесенергомережі".  

Відповідно до цього меморандуму, міська рада терміном на 49 років, з правом передачі у заставу іноземному банку під фінансування інвестиційного проєкту, надає дві земельних ділянки. Одну — для будівництва парогазової електричної станції (ПГЕС) європейського типу, не менше 90 МВт електричної, та не менше 70 Гкал/год теплової потужності, у розмірі 8 га, а другу — для будівництва сміттєпереробного заводу площею 3 га.

Кирило Бойко

Поділитися