09 грудня 2023 р. 14:52

Парламент криміналізував контрабанду попри незадоволення підприємців

Фото: borg.expert

(Фото: borg.expert)

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №5420 про криміналізацію контрабанди, який запропонував президент Володимир Зеленський. 

Про це повідомили у пресслужбі парламенту. 

На криміналізації контрабанди в Україні наполягала Європейська комісія. 

Законопроєкт №5420 визначає контрабанду як дії, спрямовані на переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів й передбачає відповідальність за неї у розмірі штрафу в 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян від ціни предмета контрабанди відповідно. 

Між тим три дні тому Американська торговельна палата розкритикувала законопроєкт та закликала депутатів його доопрацювати. Підприємці наполягають, що законопроєкт, у запропонованій редакції, не лише не сприятиме ефективності протидії тіньовій економіці, а навпаки, призведе до виникнення численних корупційних ризиків та передумов для зловживань контролюючих та правоохоронних органів, а також незаконного тиску саме на законно працюючий бізнес.

"Зокрема, правова конструкція об'єктивної сторони злочину "переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю" є застарілою нормою часів срср, а також є вкрай неконкретною, фактично дозволяючи реєстрацію кримінального провадження при будь-яких спірних ситуаціях, що виникають під час митного контролю (у тому числі за відсутності злочинного умислу, оскільки поточною редакцією законопроєкту не передбачено умисної форми вини при вчиненні контрабанди)", - йдеться в заяві палати.

Київська торгово-промислова палата також розкритикувала закон в ухваленому вигляді.

 "Необхідно констатувати наступні суттєві недоліки документу:  По-перше, законопроєкт №5420 визначає контрабанду як дії спрямовані на переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів. Однак така не конкретизація можливих дій, способу й часу їх вчинення, викликає серйозні занепокоєння на предмет їх можливого розширювального тлумачення. З метою недопущення ситуації правової невизначеності, здається більш вдалим повернутися до сталого в доктрині кримінального права формулювання контрабанди як завершеного переміщення товарів через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю. По-друге, раніше, у 2019 році, за ініціативи чинної політичної влади, було значно підвищено межі кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків й іншим обов’язкових платежів, до яких відносяться й митні платежі (ст. 212 КК України). Зокрема, на даний час поріг початку кримінальної відповідальності за несплату податків становить суму близько 3,4 мільйона гривень", - заявили у КТПП.

Законопроєкт про криміналізацію контрабанди №5420 Рада схвалила в першому читанні в середині липня 2023 року.

Кирило Бойко

Поділитися