03 березня 2024 р. 19:55

Дунайська комісія остаточно виключила російську федерацію зі своїх лав

Фото: Хвиля

(Фото: Хвиля)

Дунайська комісія з 1 березня виключила росію зі свого складу та оштрафувала її за несплату внесків після позбавлення її повноважень у цій організації в березні 2022 року.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

"Міжнародна ізоляція держави-агресора продовжує посилюватися. Дунайська комісія, одна з найстаріших міжнародних організацій у світі, на своїй 100-й ювілейній сесії минулого грудня, під час першого українського головування, вирішила, що дії Росії несумісні з Белградською конвенцією", – зазначив посадовець.

Він наголосив, що росія мала до 29 лютого самостійно залишити комісію, але проїгнорувала цю вимогу.

Дунайська комісія — міжнародна організація, яка створена в 1949 році відповідно до рішень Бєлградської конференції 1948 року. Складається виключно з представників придунайських держав (по одному від кожної).

Основними її функціями є спостереження за виконанням Конвенції про режим судноплавства на Дунаї 1948, складання загальних планів розвитку судноплавства на основі пропозицій держав учасниць Комісії, уніфікація правил річкового й санітарного нагляду, координація діяльності гідрометеорологічної й екологічної служб на Дунаї тощо.

Після початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну на 12-й позачерговій сесії 17 березня 2022 року представники держав-учасників прийняли рішення щодо воєнної агресії російської федерації проти України, що порушує базові принципи Белградської конвенції.

Відповідно до цього рішення було відхилено повноваження усіх представників російської федерації, їх також було усунено від участі у всіх засіданнях Дунайської комісії до відновлення миру, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

14 грудня 2023 року під час проведення 100-ї сесії Дунайська комісія вирішила, що членство російської федерації є несумісним через її атаки на Нижній Дунай. Росія має покинути комісію до 29 лютого 2024 року, або ж члени комісії більше не визнаватимуть своїх зобов'язань перед росією відповідно до установчої Белградської конвенції.

Кирило Бойко

Поділитися