Нова родина для дитини: Три кроки до всиновлення

Нова родина для дитини: Три кроки до всиновлення

За статистичними даними, щорічно в Україні близько 8 тисяч дітей залишаються сиротами або їхні батьки позбавляються прав. Причини цьому різні: смерть батьків, складні матеріальні обставини батьків, вживання алкоголю і наркотиків, жорстоке ставлення до дітей. Фахівці Одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз'яснюють: хто може всиновити дитину, які діти підлягають усиновленню та що необхідно зробити, щоб усиновити дитину.

Звісно, найкращим рішенням для дитини є збереження її біологічної сім’ї. Проте, якщо це неможливо, згідно з українським законодавством, усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і провадиться для забезпечення їхніх стабільних та гармонійних умов життя (Постанова Кабміну № 905).

Усиновлення - це прийняття усиновлювачем у свою родину дитини на правах дочки чи сина. Здійснюється це на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого ст. 282 Сімейного кодексу України, а саме, усиновлення дитини, яка є громадянином України, але проживає за межами України .

Важливим у цій ситуації є розірвані стосунки дитини з батьками юридично. Усиновленню підлягають тільки ті діти, яким офіційно надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Статус дитини-сироти надається дітям, у яких померли або загинули батьки, що підтверджується свідоцтвом про смерть кожного з них.

Статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надається дітям батьки якої:

  • позбавлені батьківських прав, визнані безвісно відсутніми або недієздатними – на підставі рішення суду;
  • оголошені померлими – свідоцтва про смерть батьків, виданого органами державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду;
  • батьки яких відбувають покарання в місцях позбавлення волі, що підтверджується вироком суду;
  • батьки яких перебувають під вартою на час слідства, що підтверджується постановою суду;
  • батьки яких знаходяться у розшуку органами внутрішніх справ,пов’язаному з ухиленням від сплати аліментів, що підтверджується ухвалою суду або довідкою органів внутрішніх справ про розшук батьків та відсутність відомостей про їх місцезнаходження;
  • у зв’язку з тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов’язки, що підтверджується висновком медико-соціальної експертної комісії

Хто може бути усиновлювачем?

Усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша 21 року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

З якого віку може бути усиновлена дитина?

Усиновити можна дитину у віці від двох місяців до 18 років. У виняткових випадках, за рішенням суду, може бути усиновлений і повнолітній, який є сиротою або позбавлений батьківського піклування до досягнення ним 18 років (ч. 2 ст. 208 Сімейного кодексу).

Що необхідно зробити, щоб усиновити дитину?

Крок 1. Звернутися з письмовою заявою про взяття на облік кандидатів в усиновлювачі до служби у справах дітей за місцем свого проживання та зібрати документи.

До заяви додаються:

  • копія паспорта;
  • довідка про заробітну плату за останні 6 місяців або копія декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчена органом Державної Фіскальної Служби;
  • копія свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі);
  • висновок про стан здоров’я кожного заявника;
  • засвідчена нотаріально письмова згода 2-го з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення одним з подружжя), якщо інше не передбачено законодавством;
  • довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана органом внутрішніх справ за місцем проживання заявника;
  • копія документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Крок 2. Очікувати результатів перевірки поданих документів. Після отримання заяви та документів служба у справах дітей протягом 10-ти робочих днів:

  • перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства;
  • проводить бесіду із заявниками;
  • складає акт обстеження житлово-побутових умов заявників;
  • розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами та готує відповідний висновок і в разі надання позитивного висновку ставить заявників на облік кандидатів в усиновлювачі.

Облік дітей, які можуть бути усиновлені, здійснюється службами у справах дітей за місцем походження дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

Крок 3. Звернення до суду. Фактичне усиновлення дітей в Україні проводиться на підставі рішення суду. Усиновлювач зобов’язаний особисто забрати дитину з місця її проживання після пред’явлення копії рішення суду про всиновлення у присутності представника служби у справах дітей.

Довідково! Особі, яка усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, віком старше трьох років, надається одноразова оплачувана відпустка у зв’язку з усиновленням дитини тривалістю 56 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням про усиновлення дитини. У разі якщо усиновлювачами дитини є подружжя, така відпустка надається одному з них на їх розсуд (ч. 2 ст. 182 Кодексу Законів про працю та ч.1 ст. 181 Закону України "Про відпустки").

Фото: Andreas Wohlfahrt/Pexels

Поділитися