Різдво за новим календарем та повернення податкових перевірок: що нового в грудні

Фото: telegraf.com.ua

(Фото: telegraf.com.ua)

Рік добігає кінця, але останній за календарем місяць несе чимало нового в життя українців. Почнемо з приємного. У зв’язку з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар віряни відзначатимуть грудневі свята у такі дні:

  • День Святого Миколая 6 грудня;
  • Різдво Христове – 25 грудня (Святвечір припадатиме на 24 грудня);
  • 26 грудня – Собор Пресвятої Богородиці;
  • 31 грудня – Щедрий вечір, Маланка.

Чого очікувати пенсіонерам

Для більшості пенсіонерів змін не передбачено. Ті пенсіонери, які стали внутрішньо переміщеними особами до повномасштабної війни (тобто до 24 лютого 2022 року), мають пройти фізичну ідентифікацію

Наразі встановлено термін до 31 грудня 2023 року. Однак його можуть продовжити. 

Це можна зробити: 

  • відвідавши будь-яке відділення Ощадбанку;
  • авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" ("Дія ID");
  • звернувшись до закордонної дипломатичної установи України для отримання документа про посвідчення факту, що особа є живою. Цей документ разом із письмовою заявою про продовження виплати пенсії треба надіслати поштовим відправленням територіальному органу ПФУ за місцем перебування на обліку. Або подати через вебпортал електронних послуг ПФУ.

Виплати для ВПО

Кабінет міністрів 21 листопада вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку та виплат на проживання для ВПО. Зокрема: 

  • внутрішньо переміщені особи, які звертаються вперше за допомогою та перебували за кордоном понад 30 днів і повернулись в Україну, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. 
  • внутрішньо переміщеним особам, які повернулись в Україну після 01.08.23 р., але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів,  виплату призначатимуть за особистим зверненням. Це можливо через 15 робочих днів після повернення в Україну, виплата призначатиметься на 6 місяців; 
  • ВПО, які після 1 серпня 2023 змушені були повторно покинути свої домівки  через обов’язкову/примусову евакуацію (в т.ч. через підрив окупантами Каховської ГЕС) зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. 
  • якщо людина відмовилась від виплати, допомога на проживання буде призначатися повторно, якщо:

- після припинення виплати допомоги, житло людини було знищено або пошкоджено;

- людина повторно перемістилася з територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих рф, перелік  яких затверджено Мінреінтеграції;

Також у допомозі на проживання для ВПО запроваджено додаткові інструменти стимулювання внутрішньо переміщених осіб працездатного віку до працевлаштування. 

Зокрема, для тих ВПО, яким допомога призначатиметься з моменту ухвалення цих змін, та які є працездатного віку, але не працюють, протягом трьох місяців після призначення допомоги потрібно буде або стати на облік в Державну службу зайнятості, або отримати іншу допомогу за програмами Мінекономіки щодо працевлаштування, або ж  працевлаштуватися, зареєструватися як ФОП чи отримати ваучер на навчання тощо. 

Повернення податкових перевірок

В листопаді Верховна Рада скасувала мораторій на проведення податкових перевірок. До плану-графіка документальних планових перевірок з 1 грудня 2023 по 31 грудня 2024 року тепер зможуть додати:

  • платників податків, які здійснюють діяльність у сфері виробництва та реалізації підакцизної продукції;
  • гральний бізнес;
  • платників податків, які надають фінансові, платіжні послуги;
  • нерезидентів, які здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, постійні представництва;
  • інших платників податків, які: мали рівень сплати податку на прибуток та ПДВ на 50 і більше відсотків менший, ніж показники у відповідній галузі; дебіторська заборгованість яких перевищує кредиторську більш ніж удвічі; річний дохід від підприємницької діяльності становить 10 млн грн і більше, а загальна сума витрат, відображених у податковій декларації, — понад 75% суми річного доходу.

Зміни у сплаті податків

Також з 1 грудня 2023 року зміняться вимоги до заповнення платіжок для сплати єдиного податку. У реквізиті платіжок під назвою Призначення платежу потрібно зазначати:

  • код сплати податків та ЄСВ;
  • назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується.

Тобто обов’язкових полів тепер буде два. А одне поле — для платників на єдиний рахунок.

До 10 грудня держава надає разову грошову виплату військовим

До Дня Незалежності України держава надає разову грошову виплату військовим, які відзначились.

Проте, через війну,  документи  про Захисників та Захисниць, які статус УБД отримали у серпні, а посвідчення – у жовтні 2023 р., військові частини не встигли подати  до Пенсійного фонду, для призначення виплати, у визначений термін. Самостійно подати документи для отримання виплати військовослужбовці також не мали можливості, оскільки знаходились на виконанні бойових завдань.

Щоб розв'язувати цю проблему і забезпечити виплату грошової допомоги усім військовим, які мають на неї право, Мінсоцполітики розробило постанову, яку ухвалив Уряд. 

Відповідно до внесених змін, військові частини або окремі військовослужбовці, які не встигли подати заяви для призначення грошової виплати  до Дня Незалежності, зможуть це зробити  до 10 грудня 2023 р.

Обмін ламп розжарювання 

Українці можуть обміняти старі лампи розжарювання на нові енергоощадні LED-лампи. З 5 грудня Укрпошта розширить цю програму обміну, але будуть два обмеження: 

  • обміняти лампи зможуть лише пенсіонери;
  • програма працюватиме в усіх регіонах, окрім Київщини.

Обміняти лампи можна у відділенні Укрпошти, для цього потрібні паспорт, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення та телефон.

Ігор Льов

Поділитися