Як підготуватися до зими: 10 порад автомобілісту

Фото: hasdiy.org

(Фото: hasdiy.org)

Вересень та жовтень більше нагадували серпень, але осінь вже остаточно вступила у свої права. А значить і зима не за горами. Про те, як підготувати житло до холодів під час війни Інтент писав. Сьогодні пропонуємо десять рад автомобілістам про те, як підготуватися до зими. На сайті Автоблог рекомендують в першу чергу звернути увагу на манеру водіння. Принцип простий - менше швидкість, більше дистанція.

1 Зимова гума – обов’язкова умова зими

Слизькі дороги взимку часто стають причиною ДТП, тому дуже важливо переконатися, що Ваші шини підходять для такої погоди. Щоб заздалегідь підготувати машину до зими, варто в першу чергу подбати про придбання зимової гуми. Їздити на літній гумі по зимових обмерзлих дорогах не лише нерозважливо, але й небезпечно. Якщо ви переміщаєтеся на автомобілі тільки по місту, досить буде поставити звичайну зимову гуму. А ось якщо ви використовуєте автомобіль здебільшого для виїздів за місто – краще придбати шиповані шини.

В Україні це питання не регулює Закон, кожен діє на свій розсуд. У Європі терміни заміни покришок обумовлені на законодавчому рівні. Раніше за всіх (15 жовтня) відповідальність починають нести автовласники Словенії. Слідом за Словенією зміну коліс вимагають зробити в Австрії, Чехії та Румунії. При цьому держави з холоднішим кліматом, до яких входять Латвія, Естонія, Фінляндія та Швеція, зобов'язують водіїв міняти колеса на авто лише з грудня.

Але, якщо Ви, з якихось причин, плануєте залишити літню гуму, обов’язково перевірте тиск в кожній шині. Спущена шина закриває протектор, що значно знижує зчеплення, підвищуючи тим самим ймовірність заносу на слизькій дорозі. Рекомендований тиск повинен бути вказаний у посібнику з експлуатації.

2 Перевірте акумулятор

Ще одна "проблемна зона" будь-якого автомобіля в зимовий час – акумулятор. На сильному морозі нерідко можуть виникати проблеми з пуском двигуна, тому необхідно завчасно подбати про справність батареї.

Термін служби автомобільного акумулятора становить від 3 до 5 років, тому слід стежити за його віком. Якщо прийшов час заміни, то краще це робити восени, коли в продаж надходять "свіжі" акумулятори. В умовах суворої зими краще експлуатувати якісні, фірмові акумулятори.

3 Перевірте масло та його в’язкість

Напередодні морозів також необхідно замінити масло та масляний фільтр. Масло змащує металеві деталі двигуна, захищаючи його від поломок. В’язкість – або густота масла, значним чином впливає на роботу двигуна. Якщо масло занадто густе, то воно повільно тече по деталях, що може викликати перегрів двигуна.

Взимку при низьких температурах масло густіє, але ви легко можете впоратися з цією проблемою, заливши масло з найвищою в’язкістю (масло зі зниженим індексом в’язкості), яке дуже добре підходить для зими.

4 Підтримуйте достатню кількість антифризу

Охолоджуючу рідину в процесі підготовки до зими потрібно замінити антифризом. Антифриз захищає двигун автомобіля як від замерзання в холодну погоду, так і від перегріву в жарку, а також і від корозії.

Важливо підтримувати в радіаторі рівну кількість води та антифризу, тому що співвідношення 50: 50 вважається оптимальним і запобігає замерзанню рідин при температурі майже до -40 градусів за Цельсієм.

5 Заправляйте повний бак і підтримуйте достатній рівень пального

Навіть водії снігоходів знають, що взимку краще мати повний бак. З огляду на, що низький рівень пального шкодить автомобілю в будь-який час року, тому що ви ризикуєте застрягти де-небудь без палива, їздити з порожнім баком взимку особливо небезпечно.

Холодна температура з постійними перепадами, може привести до утворення конденсату на стінках напівпорожнього бака, і незабаром в паливо потрапить вода. Вода важча бензина чи дизеля, тому вона опуститься на дно, що дуже погано – якщо вода потрапить в паливопровід, вона замерзне, перекриє шлях палива у двигун, що, очевидно, зіпсує всі Ваші плани. Ремонт такої несправності виллється Вам в копієчку. Тому, попри високі ціни на пальне, постійно повний бак дозволить вберегти як автомобіль, так і гроші.


Фото: avtoblog.in.ua

6 Перевірте обігрівач

Взимку часто запотіває лобове скло, це відбувається в результаті того, що волога, яка знаходиться в салоні, конденсується на холодному склі, що, своєю чергою, призводить до зниження видимості. Пари води, що містяться в повітрі, які надходить з відкритого вікна чи навіть з нашого дихання, викликають саме таке запотівання скла. Справний обігрівач розв'язує цю проблему за декілька хвилин. Якщо Ви впевнені, що обігрів працює нормально, але скло продовжує запотівати, то варто перевірити, чи не просочується повітря через двері або вікна, підвищуючи тим самим рівень вологості.

7 Замініть щітки склоочисника та рідину склоомивача

Погана видимість в холодну погоду може бути дуже небезпечною, тому потрібно переконатися, що Ваші двірники справні. Уявіть, що Ви їдете вночі по дорозі, як раптом починається дощ зі снігом, рясно поливаючи лобове скло водою. Ви включаєте двірники, щоб поліпшити видимість, але вони не допомагають, лише безрезультатно возять гумовим скребком по склу.

Скребки щіток склоочисника зроблені з гуми, і з часом вони можуть потріскатися та зноситися. Рекомендується міняти щітки склоочисників кожні 6-12 місяців.

Також потрібно стежити за рівнем рідини склоомивача, тому що вона допомагає позбутися від снігу та льоду на лобовому склі. Причому – обов’язково його слід замінити на зимовий. Купити такий склоомивач, можна на кожній заправці.

8 Перевірте ремені та патрубки

Ремені та патрубки під капотом автомобіля зазвичай перевіряються під час регулювання (зазвичай кожні 50 000 км). Якщо Ви не збираєтеся проводити регулювання цієї зими, не зашкодить заїхати до механіка, щоб він перевірив стан всіх з’єднань. Низькі температури можуть послабити ремені та патрубки, і якщо щось вийде з ладу під час руху, то доведеться чекати евакуатора, щоб продовжити рух.

9 Замініть гальмівні колодки

Гальмівні колодки, навіть не дуже зношені, перед зимою необхідно замінити – як показує практика, основною причиною заносу є різниця гальмівних моментів коліс. Гальмівну рідину також варто поміняти – робити цю процедуру потрібно не рідше, ніж раз на два роки. Краще купувати гальмівну рідину найвищої якості – економити на ній не варто.

10 Завжди тримайте аварійний набір в автомобілі


Фото: autostate.com.ua

При аварії в зимовий період Ви можете надовго застрягти на узбіччі. Тому, щоб уникнути подібної ситуації, потрібно вміти правильно підготувати автомобіль до зими. Найпростіше, що Ви можете зробити – це завжди возити зі собою собі декілька інструментів та засобів першої допомоги, для того, щоб завжди бути готовим до будь-якої ситуації.
Очевидно, що Вам потрібно взяти запасне колесо та інструменти для заміни пробитого, також рекомендуємо покласти в багажник ще дещо. Вам може стати в пригоді моторна оліва, рідина склоомивача та охолоджуюча рідина. Також обов’язково потрібно взяти скребок, тому що ви явно не захочете відправитися в дорогу, якщо лобове скло буде повністю покрито льодом і снігом.

Якщо ви застрягли, то вам знадобиться ліхтар або фальшфеєр, особливо в темний час доби або при поганій видимості. Навіть, якщо на Вас надіто тепле пальто, запасні рукавички, черевики або навіть покривало допоможуть зігрітися.

Деякі автомобілісти беруть з собою сіль. Якщо автомобіль застрягне, то можна посипати сніг перед колесами сіллю, що створить додаткове зчеплення і дозволить виїхати.

Ігор Льов

Поділитися