Як зареєструвати громадську організацію і чим вона відрізняється від благодійного фонду

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

До ресурсних центрів з підтримки місцевого неурядового сектору, які розпочали свою діяльність наприкінці лютого 2024 року в невеликих громадах Півдня України, надходять запити від громадських активістів щодо особливостей реєстрації громадської організації в умовах воєнного стану. Окрім процедурних аспектів створення та реєстрації громадської організації, активістів цікавлять питання її відмінностей від благодійного фонду. Представники Ренійського ресурсного центру, який працює в рамках партнерської ініціативи "Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону", яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України" узагальнили звернення з цих питань та підготували практичні правові поради щодо статусу та легалізації громадської організації.

Які існують види громадських об’єднань

Громадські об’єднання – це добровільне об’єднання фізичних або юридичних осіб приватного права. Основними завданнями громадського об’єднання є представництво та захист спільних інтересів своїх учасників. Громадське об’єднання може здійснювати діяльність зі статусом юридичної особи або без такого статусу.

Громадське об’єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація або громадська спілка.

Громадська організація (ГО) – це громадське об’єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Громадська спілка (ГС) – це громадське об’єднання, засновниками якого є юридичні особи приватного права, а членами (учасниками) можуть бути юридичні особи приватного права та фізичні особи.

У чому різниця між ГО зі статусом юридичної особи та без такого статусу

ГО зі статусом юридичної особи, зокрема, може:

  1. Здійснювати відповідно до законодавства підприємницьку діяльність. Разом з тим, у більшості випадків така діяльність буде несумісною з "ознакою неприбутковості". Підприємницька діяльність може здійснюватися організацією безпосередньо чи через створені нею юридичні особи, якщо вона відповідає меті громадського об’єднання та певним чином сприяє її досягненню.
  2. Набувати майнові та немайнові права.
  3. Засновувати засоби масової інформації для досягнення своєї статутної мети (цілей).
  4. Можливість брати участь у здійсненні державної регуляторної політики.
  5. Виступати виконавцем державного замовлення.
  6. Отримувати фінансову підтримку з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.

Якщо перелічені можливості не є важливим, можна зареєструвати ГО і без статусу юридичної особи. Така реєстрація має низку переваг, як, наприклад, спрощена процедура реєстрація, не обов’язкова наявність Статуту, відсутність обов’язку подавати податкову, фінансову, статистичну та будь-яку іншу звітність.

І все ж, ми б рекомендували відкривати ГО зі статусом юридичної особи. Це дасть можливість брати участь у грантових конкурсах від національних та міжнародних донорських організацій, які наразі пропонують достатньо багато програм підтримки для місцевих неурядових організацій.

Які документи необхідні для реєстрації ГО:

  • протокол установчих зборів засновників;
  • реєстр осіб, які брали участь у таких зборах (у додатку разом з протоколом);
  • відомості про керівні органи;
  • статут організації (підписаний засновниками, у прошитому та пронумерованому вигляді);
  • заяву про державну реєстрацію;
  • структуру власності.

Чи змінився порядок реєстрації після запровадження воєнного стану

Так, під час воєнного стану відбулися певні законодавчі зміни. Реєстрація ГО проводиться виключно особами, які включено до затвердженого Міністерством юстиції (в умовах воєнного стану) переліку державних реєстраторів та посадових осіб Мін’юсту чи його територіальних органів.

Також, знято територіальну приналежність, тобто реєстрація здійснюється незалежно від місцеперебування громадського формування, якщо відповідні обмеження (умови) не передбачено переліком.

До того ж зараз є можливість подання документів в електронній формі із накладанням електронного цифрового підпису.

Громадська організація і благодійна організація – чи є різниця

Якщо дуже коротко, так, різниця є.

Благодійна організація - юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим законодавством України, як основну мету її діяльності.

Благодійна організація в Україні може бути створена як благодійне товариство, благодійна установа чи благодійний фонд.

На відміну від громадської організації, першочерговою метою створення благодійної організації (благодійного фонду) є надання допомоги отримувачам такої допомоги у різних сферах життєдіяльності (освіта, охорона здоров’я, охорона довкілля та захист тварин, соціальний захист та матеріальне забезпечення), а також підтримка та розвиток таких напрямків діяльності.

Нижче наведемо схематичне порівняння громадської організації та благодійного фонду.

  • Ренійський ресурсний центр, Одеська область (працює на базі громадської організації "Регіональний аналітичний центр"): Марія Пісковець, 0689213861, mpiskovec64@gmail.com
  • Вознесенський ресурсний центр, Миколаївська область (працює на базі громадської організації "Агентство економічного розвитку"): Вікторія Савчук, 0665043006, savchuk@aer.net.ua
  • Білозерський ресурсний центр, Херсонська область (працює на базі громадської організації "Білозерський центр регіонального розвитку"): Катерина Оксенюк, 0950874860, center@gmail.com

Регіональні ресурсні центри для підтримки місцевих неурядових організацій, громадських ініціатив та волонтерських спільнот створені та працюють як інституційні осередки розбудови неурядового сектору та підтримки соціальної згуртованості на місцевому та регіональному рівні, в рамках партнерської ініціативи "Підтримка неурядового сектору Півдня України задля відновлення громад та регіону", яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України".

Ігор Льов

Поділитися