18 вересня 2023 р. 19:34

Порожнеча та декорації до фільму жахів: як живе Шевченківський парк Херсона

Фото: ЦПР/Альбіна Карман

(Фото: ЦПР/Альбіна Карман)

Шевченківський парк Херсона — найстарший місцевий парк. Його історія починається з кінця XVIII століття. Шевченківським він був не одразу, спочатку парк називався на честь губернатора, який його заснував, а згодом, за часів царювання – на честь імператора. На честь видатного українського митця Тараса Шевченка парк назвали у 1927-му, однак, у 1939-му "совкова" влада вирішила по-іншому і перейменувала його на парк імені Леніна. У 2014 році декомунізували цю назву, але найменування "Шевченківський" повернули не одразу – до 2016-го року парк називався "Міським", а з 2016-го він нарешті отримав свою найбільш українізовану назву. 

 Зараз парк - ілюстрація варварства окупантів, про що яскраво розповідають світлини кореспондентки Центра публічних розслідувань


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Сьогодні Шевченківський парк Херсона більше схожий на декорації для фільмів-жахів. Раніше сповнений дітвори та галасу, тепер він пустує посеред самого центру міста. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

При вході до парку лежить ціла гора сміття. 

Зустріти людей – рідкість. Як живе херсонський парк
Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Усі лавочки через відсутність відвідувачів починають трухлявіти. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Зустріти людей у парку - велика рідкість. Але й ті не приходять погуляти чи відпочити, а просто проходять повз. 

Сміття, яке лежало в урнах, розносять навколо смітників вуличні тварини та голуби. Комунальники прибирати парк не приходять. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Про колись яскраве життя парку нагадують тільки вивіски закладів. Однак, і ззовні, і зсередини цих закладів вже попроростали бурʼяни. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Біля цього закладу до окупації щовихідних влаштовували дискотеки для людей похилого віку. Сьогодні заклад, як і інші, пустує. А замість музики свистить вітер.


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

На стовпах та деревах парку можна досі зустріти сліди російської окупації у вигляді оголошень про викрадення рідних. 


Фото: ЦПР/Альбіна Карман

Посеред парку лежить підірвана росіянами херсонська телевежа. Про її підрив ЗМІ повідомили 10 листопада 2022 року, за день до звільнення міста. 

Дотепер її 200 залізних метрів лежать простягнутими по землі, як нагадування про масштаби руйнувань, які з мирним Херсоном скоїли росіяни. 

Альбіна Карман

Поділитися