13 серпня 2020 р. 08:53

В Одеській області підтверджено випадок сибірської виразки

В Одеській області підтверджено випадок сибірської виразки

Референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України методом полімеразної ланцюгової реакції виділила ДНК сибірської виразки в мешканця села Фараонівка Саратського району Одеської області, якого госпіталізували 7 серпня з підозрою на захворювання. 

Про це повідомили у пресслужбі Центру громадського здоров’я України. 

До Одеського обласного лабораторного центру надійшло повідомлення про підозру на сибірську виразку. Під час проведення епідрозслідування встановлено, що 3 серпня у хворого підвищилась температура тіла, на гомілці з’явився фурункул, який перейшов у виразку. За медичною допомогою не звертався. Хворий займається скуповуванням тварин для подальшого перепродажу.

Лише 7 серпня хворий звернувся до сімейного лікаря

Наразі фахівці обласного лабораторного центру та Держпродспоживслужби вживають необхідних заходів з недопущення поширення захворювання. Організовано медичний нагляд за контактними, проведення повного комплексу протиепідемічних і профілактичних заходів у вогнищі.

Зазначимо, що «сибірка» не передається від людини до людини. Зараження людини сибіркою виникає внаслідок проникнення збудника через пошкоджену шкіру або слизові оболонки при догляді за хворими тваринами, під час обробки туш, знятті шкіри і поховання трупів загиблих тварин, при контакті з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, при вживанні в їжу м'яса хворих тварин, та через укуси кровосисних комах шляхами. Не виключається також зараження через ґрунт або предмети, забруднені збудником. 

Нагадаємо, в жовтні 2018 року п'ятеро жителів Одеської області госпіталізували з попереднім діагнозом «сибірська виразка». Хворі жили в селі Міняйлівка того ж Саратського району та повідомили, що в середині вересня зарізали корову і їли її м'ясо. Після чого звернулися в лікарню через погане самопочуття.

Поділитися