09 серпня 2022 р. 10:04

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

За результатами обговорень 4-5 серпня 2022 року, в містах Татарбунари та Рені Одеської області оцінили правові, безпекові та гуманітарні виклики в громадах, а також скоординували спільні ініціативи.

Як повідомили в пресслужбі Одеської обласної організації "Комітету виборців України", в Татарбунарській громаді розвиватимуть "сусідську варту" та підготують чиновників до безпекових загроз, розроблять мапу укриттів та програму посилення економічних спроможностей ВПО.

Ренійська громада націлена посилити безпеку на дорогах, допомогти ВПО підготуватись до зимового періоду та розвивати притулок для постраждалих від домашнього насильства. В обох громадах для ВПО буде поширена детальна "дорожня мапа" різних видів послуг та допомоги.

Основною метою обговорень, які організував Громадський центр правосуддя спільно з Татарбунарською та Ренійською міськими радами, було привернути увагу до виявлених проблем в громадах в умовах війни та воєнного стану та скоординувати спільну діяльність щодо ефективного реагування на правові, безпекові та гуманітарні виклики. Дискусія була побудована на попередніхрезультатах опитування правових та безпекових потреб жителів громад та ВПО та пройшла в трьох напрямках:

  • актуальні безпекові загрози в громаді, співпраця правоохоронних органів та громадськості щодо підтримання правопорядку в умовах війни та воєнного стану;
  • становище внутрішньо переміщених осіб в громаді та актуальні муніципальні/неурядові програми підтримки ВПО;
  • особливості освітнього процесу в умовах війни/воєнного стану.

Перший круглий стіл відбувся 4 серпня 2022 року у медіацентрі Татарбунарської публічної бібліотеки. Участь в обговоренні взяв 21 учасник - представники виконавчого комітету міськоїради, поліції, ДСНС, соціальних служб, служби у справах дітей, пробації, громадські радники,представники волонтерських спільнот та громадські активісти з числа внутрішньо переміщених осіб. За підсумками обговорень у Татарбунарській громаді розвиватимуть "сусідську варту" та підготують чиновників до безпекових загроз, розроблять мапу укриттів та програму посилення економічних спроможностей ВПО.

Дискусія почалась з огляду основних безпекових ризиків в громаді, свої думки з цього приводу висловили керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та поліцейський офіцер громади Юрій Андрієнко. Нещодавно в Татарбунарській громаді відбулось відкриття поліцейської станції, що стало результатом співпраці Головного управління Національної поліції в Одеській області, органів державної влади й місцевого самоврядування в рамках безпекового проєкту "Поліцейський офіцер громади". На допомогу лейтенанта поліції Юрія Андрієнка розраховують близько шести тисяч мешканців міста Татарбунари. З іншого боку, представники самої громади готові допомагати поліції у забезпеченні правопорядку через ініціативу "сусідської варти". Своїм досвідом такої співпраці поділились волонтерки Валентина Ганська та Тамара Данільченко, які очолюють групи "сусідської варти" у себе в мікрорайонах. За словами активісток, з початком роботи груп "сусідської варти" в мікрорайоні зменшилась кількість крадіжок особистого майна та порушень правил дорожнього руху. В умовах війни та воєнного стану значення роботи "сусідської варти" значно зросло, адже місцеві жителі одразу виявляють незнайомих людей чи підозрілі транспортні засоби.

Зважаючи на безпекові виклики війни, спільно вирішено підготувати та оновлювати мапу укриттів в громаді, а також навчати чиновників з безпекових питань. Щодо створення мапи розміщення сховищ на території громади, начальниця відділу соціального захисту та охорони здоров’я Олена Діордієва запропонувала додати також інформацію про відділи соціального забезпечення, ЦНАП, медичні заклади та розмістити її в доступних місцях. Офіцер ДСНС Сергій Івасенко поінформував про наявність укриттів в закладах освіти.

"З 10 шкіл укриття мають 8, частина з них забезпечуються укриттями, які є в дитячих дошкільних навчальних закладах. Практично всі вони приведені у належний стан та мають можливість прийняти дітей у разі оголошення повітряної тривоги", - зазначив він.

Інструктор з тактичної медицини ДСНС Віталій Мукієнко розповів про спільну ініціативу з Громадським центром правосуддя щодо підготовки місцевих чиновників до різних безпекових подій. На запит місцевих органів влади, розпочалась програма підготовки державних службовців з безпекових питань, які надалі будуть навчати персонал своїх установ. 23 червня спільно з представниками Татарбунарського сектору ДСНС було проведено пілотне навчання, яке показало значний запит щодо такої підготовки. Було вирішено визначити від кожної установи по одному представнику, який пройде цикл підготовки та зможе проводити надалі навчання у своїй установі. Директорка ЦНАПу Інна Ватаманюк запропонувала провести теоретичні та практичні зайняття з працівниками ЦНАПу, адже уміння надати допомогу людині, яка отримала травму чи то поранення, може врятувати не одне життя.

В місті Рені круглий стіл "Правові, безпекові та гуманітарні потреби Ренійської громади в умовах війни/воєнного стану" пройшов 5 серпня 2022 року в приміщенні міської публічної бібліотеки. Обговорення організовано у співпраці з Ренійською міською радою, участь в дискусії взяли 11 учасників - представники міської ради, ДСНС, пробації, соціальних служб, управління освіти, центру зайнятості та громадських організацій. За підсумками обговорень, Ренійська громада націлена посилити безпеку на дорогах, допомогти ВПО підготуватись до зимового періоду та розвивати притулок для постраждалих від домашнього насильства.

Найбільшу увагу в обговоренні приділили безпековому блоку, зокрема ситуації з безпекою на дорогах, зважаючи на роль громади як логістичного та транспортного коридора до країн Європейського Союзу. Під час дискусії присутні представники влади одноголосно зазначили, що наразі найгостріша проблема в громаді - це погіршення дорожньої та пожежної безпеки через велике скупчення вантажівок, що знаходяться в очікування розвантаження до місцевого порту.

"Водії в порушення правил дорожнього руху не витримують дистанції між автомобілями, що у свою чергу впливає і на протипожежний стан. Адже у разі займання однієї автівки, може виникнути загроза і для інших авто і не лише, й заважатиме спецтранспорту ДСНС, поліції та швидкої медичної допомоги оперативно дістатися до відповідного джерела небезпеки", - розповів представник ДСНС.

Ілюстрацією таких загроз став вибух цистерн бензовоза вночі 19 липня 2022 року в порту Рені.

"З водіями потрібно проводити роз’яснювальну роботу, говорити про дотримання правил безпеки, адже вони реально несуть загрозу для жителів міста, тим більше, що так близько до нього знаходяться", - підтвердила секретарка Ренійської міської ради Оксана Єфименко.

Проблеми ВПО в громадах схожі - окрім гуманітарних першочергових потреб, це наближення опалювального сезону та відсутність ресурсів на придбання опалювального матеріалу (вугілля, палети та інше). Так, переселенка Наталія Литвин підкреслила, що незабаром розпочнеться осінь та зима, а практично ніде придбати вугілля та дрова,  та і вартість їх захмарна. Це питання потрібно обговорювати не лише на рівні керівництва міста та підприємців, але і залучати регіональну владу, міжнародні організації та благодійників. Інше питання - острах щодо очного навчання в школах з початку вересня, безпека дітей та забезпечення необхідних умов для навчання (зокрема, нестача підручників для дітей ВПО). Наразі, міська рада та управління освіти в Ренійській громаді проводять опитування серед батьків, щодо вибору форми навчання для своєї дитини. Аналогічно побудована робота з цього приводу і в Татарбунарській громаді. За результатами обговорень, в обох громадах для ВПО затверджена детальна «дорожня мапа» різних видів послуг та допомоги, яка буде поширюватись як у вигляді буклетів, так і в електронному варіанті.

Обговорення організовані Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари спільно з Татарбунарською міською радою та Ренійською міською радою. Громадський центр правосуддя - це мультифункціональний хаб, який розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності.

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО "Комітет виборців України".

Поділитися