30 квітня 2024 р. 17:54

Оновлено! Мобілізаційний закон та консульські послуги: Інтент.Інсайт з юристом

Фото: Інтент

(Фото: Інтент)

Інтент продовжив серію щовівторкових прямих етерів-бесід з експертами й цього разу вирішили обговорити нові обмеження у наданні консульських послуг після ухвалення нового закону "Про мобілізацію".

Темою етеру 30 квітня вирішили зробити обмеження Міністерства закордонних справ України у наданні консульських послуг чоловікам віком від 18 до 60 років, які наразі перебувають за кордоном.

До студії Інтента головний редактор видання Валерій Болган цього разу покликав адвоката Андрія Лещенка, відомого серед іншого тим, що він відстоює права Михайла Чоботаря, засудженого за вбивство дівчини в Лощинівці.

Раніше президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який ухвалила Верховна Рада 11 квітня.

Одним з положень цього закону є зобов'язання для громадян за кордоном оновити дані в територіальних центрах комплектації впродовж 60 днів, зробити це можна дистанційно. В протилежному випадку громадяни втратять право на консульські послуги, однак майже одразу після підписання закону перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга наказав призупинити консульські дії для громадян України призовного віку за кордоном.

Тематикою випуску 23 квітня стали проблеми громадського транспорту, які Валерій Болган обговорював із депутатом Петром Обуховим, який є головою постійної комісії з питань транспорту і дорожнього господарства Одеської міської ради.

Тематикою попереднього випуску стали укриття. Разом з гостем студії Володимиром Харіщаком, заступником директора департаменту муніципальної безпеки — начальником управління  з питань цивільного захисту, оговорили ситуацію з укриттями в Одесі, що робити та до кого звертатися у випадку зачиненого сховища і не тільки.

Тематикою нашої першої зустрічі стали "Воєнні злочини росії проти України". Поговорили про фіксацію воєнних злочинів в Одеській та Миколаївській областях, для чого їх потрібно фіксувати, хто і як це робить та які результати вже є у правозахисників. Гостем студії був голова правління УГСПЛ Анатолій Бойко.

Кирило Бойко

Поділитися