18 квітня 2024 р. 10:31

"Усвідомлення, що я вже на волі ще не прийшло ": кримський політв'язень Рефат Алімов вийшов на свободу

Рефат Алімов. Фото: Кримська солідарність

(Рефат Алімов. Фото: Кримська солідарність)

Засуджений на 8 років політв'язень, кримський татарин Рефат Алімов, фігурант ялтинської групи "Хізб ут-Тахрір", вийшов на волю.

Про це повідомила Кримська солідарність.

Рефата заарештували 18 квітня 2016 року після обшуку у його будинку в селі Краснокам'янка Алуштинського району. До арешту Рефат захоплювався футболом, працював торговим представником. Єдиний син у матері, улюблений брат і дядько відразу став злочинцем за відмову стати донощиком.
18 квітня 2016 року в селі Краснокам'янка Алуштинського району співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Арсена Джеппарова та Рефата Алімова. Пізніше їхні справи об'єднали із кримінальною справою затриманих двома місяцями раніше Мусліма Алієва, Енвера Бекірова та Вадима Сірука.

Тоді 12 листопада 2019 року окупаційний Південний окружний військовий суд виніс вирок Мусліму  Алієву — 19 років, з обмеженням волі на 1 рік, Інверу Бекірову — 18 років, з обмеженням волі на 1 рік, Вадиму Сіруку — 12 років, з обмеженням волі на 1 рік рік, Рефату Алимову — 8 років, з обмеженням волі на 1 рік, Арсену Джеппарову — 7 років, з обмеженням волі на строк 1 рік, Емір-Усеїну Куку — 12 років, з обмеженням волі на термін 1 рік.

Важко йти розуміючи, що наші хлопці ще залишаються там, за парканом. Прощатися з ними було важко, дивитися я не міг у їх бік. Вірю, що скоро зустрінемось з ними", — сказав колишній політв'язень.

З 2014 року у Криму моніторингова місія ООН (УВКПЛ) з прав людини в Україні задокументувала 104 випадки викрадень і 55 випадків катувань проукраїнських активістів, журналістів та кримських татар росіянами. Так, росія незаконно нав'язала своє "громадянство", "закони" та "інституції" населенню Криму в усіх сферах життя, придушуючи опозицію та інакомислення. Зокрема, від репресій особливо постраждали лідери кримських татар, які виступають проти окупації Криму. Також у звіті йдеться про те, шо багато кримських татар мусили виїхати з півострова, а на їхнє місце окупанти переселили росіян. В ООН це назвали "очевидною спробою змінити демографічну структуру півострова".

Також Представництво Президента України в АР Крим закликало міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів.

До того Кримськотатарський Ресурсний Центр презентував аналіз порушень прав людини в окупованому Криму за I квартал 2024 року. Згідно з ним за I квартал 2024 року зафіксовано 82 випадки порушення права на справедливий суд, 55 – щодо кримських татар. За аналогічний період 2023 року було зафіксовано 94 таких випадки, а у 2022 – 104.

Олеся Ланцман

Поділитися