09 січня 2022 р. 16:40

Адвокати подали апеляцію на відмову суду щодо прав виселених з Лощинівки ромів

Адвокати подали апеляцію на відмову суду щодо прав виселених з Лощинівки ромів

Представники потерпілих у 2016 році ромів Юлія Лісова та Володимир Кондур подали апеляцію на рішення Одеського окружного адміністративного суду про повну відмову у задоволенні позову в інтересах виселених. 

Як повідомила нам адвокатка Юлія Лісова нове рішення Одеського окружного адміністративного суду про повну відмову у задоволенні нашого позову в інтересах виселених ромів вони отримали 6 грудня: "на мій погляд це саме регресивне рішення за всю історію розгляду цієї справи в судах. 

Юристка звертає увагу, що виселити людину з її місця проживання відповідно до закону можливо тільки на підставі рішення суду, якого у даному випадку не існує. Крім того, це прямий обов'язок сільського голови не йти на поводу у більшості, а виступати гарантом дотримання конституційних прав громадян, якої б національності вони не були.

Також Юлія Лісова коротко узагальнила тези цього рішення:

  • виселення ромів з села - це прояв безпосередньої демократії, на яку мешканці села мають право. Сільський голова лише оформив дане рішення;
  • оскільки роми спочатку збігли з села (під час руйнування їх домівок), а рішення про виселення було підписано головою наступного дня, то відсутній причинно наслідковий зв'язок між виселенням та рішенням;
  • не треба вплутувати в ці події Головне управління нацполіції Одеської області, оскільки всі ці питання мало повноваження вирішувати Ізмаїльське відділення поліції. І це нормально і обґрунтовано, що проти 180-ти розлючених людей було виставлено 10 безпорадних поліцейських. Адже була субота і вечірній час;
  • перебуваючи з самого ранку в селі, розслідуючи вбивство дівчинки, національна поліція не могла запідозрити те, що назрівають масові заворушення і дізналась про це тільки коли їм зателефонували і повідомили про погроми о 19.30. 

Нагадаємо, в ніч з 27 на 28 серпня 2016 в селі Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області місцеві жителі, обурені вбивством дівчинки, влаштували погроми житла ромів. Представники поліції ніяк не перешкоджали діям погромників, а сільський голова Віктор Паскалов на зборах громади села заявив, що «представники циганської національності скоюють злочини в селі» і тому «їх необхідно виселити». Після цього голова разом з селянами написали так зване «Рішення № 1 сходу громадян жителів села Лощинівка», в якому вимагали депортувати ромів.

В квітні 2019 року П'ятий апеляційний адміністративний суд ухвалив стягнути з Лощинівського сільської ради та Головного управління Національної поліції в Одеській області моральну шкоду для постраждалих від погромів у селі ромів. Кожен позивач повинен був отримати по 10 тисяч гривень. Крім того, суд визнав протиправним бездіяльність поліції під час погромів, а також залишив в силі рішення суду першої інстанції, який визнав протиправним тільки бездіяльність голови сільради.

Верховний суд України скасував рішення попередніх інстанцій про те, що постраждалим від погромів в Лощинівці ромам повинні виплатити гроші за моральну шкоду і направив справу на новий розгляд.

Нагадаємо, що за підтримки Української Гельсінської спілки з прав людини заяви потерпілих по цій справі вже знаходяться на розгляді в Європейському суді з прав людини.

Громадський центр правосуддя відслідковує та вивчає рух данної справи і неодноразово наводив її як приклад невдалого вирішення конфлікту в громаді.

Поділитися