24 лютого 2024 р. 18:59

Одеський журналіст перед поверненням на фронт розповів про цивільно-військове співробітництво

Фото: Інтент/Наталя Довбиш

(Фото: Інтент/Наталя Довбиш)

Журналіст і громадський активіст з Одеси Юрій Дяченко, який захищає Україну в лавах тероборони, перед поверненням на фронт вирішив зустрітись з одеситами та розповісти про свій досвід та проблеми цивільно-військового співробітництва (ЦВС) в Україні.

На зустрічі побувала й кореспондентка Інтента.

Цивільно-військове співробітництво (ЦВС) в Україні стало відомим з початком війни на Сході країни. У 2014 році в ЗСУ була сформована структура цивільно-військового співробітництва за стандартами НАТО. 

Мета цього заходу — показати тим хто знаходиться далеко від активних бойових дій з чим може стикнутися кожен, до чого необхідно бути готовими, бо здебільшого люди не бачать і не відчувають або не розуміють до кінця усіх можливих наслідків війни, і навіть більше - люди, які знаходяться в районах активних бойових дій теж можуть цього не розуміти, тому потрібно доносити це до людей.

Юрій скоро повертається на фронт після поранення, де він саме й займається питаннями цивільно-військового співробітництва.

Журналіст понад рік на фронті – в Херсонській області на початку року він дістав поранення під час виконання бойового завдання. Це вже друга травма за неповний місяць. До цього були осколкове поранення руки 8 листопада 2023 року та акубаротравма 19 грудня 2023 року. Зараз – осколкове в ногу, його він отримав 17 січня.

За даними Центру публічних розслідувань, Дяченко - член ГО "Зелений лист", який багато років відстоював від забудови одеське узбережжя та громадські зелені зони, продовжує займатися активізмом.

Так, 22 жовтня 2023 року він прийшов на акцію протесту в сквері "Старостіна" на Слобідці в Одесі через намір депутата Одеської міської ради Михайла Карпенчука збудувати там кав'ярню. Противники будівництва вважають, що воно "вкраде" частину скверу.

До повномасштабного вторгнення Дяченко співпрацював з редакціями Центру публічних розслідувань та Інтент. Журналісти бажають швидкого одужання захиснику. 

Кирило Бойко

Поділитися