24 листопада 2023 р. 09:46

Викрадена зброя на півдні України: Херсонщина у лідерах, Миколаївщина - в аутсайдерах

Фото: Опендатабот

(Фото: Опендатабот)

Від початку повномасштабного російського вторгнення кількість викраденої та втраченої зброї в Україні різко зросла.

Як свідчить аналітика Опендатабот, загалом за неповних два роки було втрачено і викрадено понад 178000 одиниць зброї. Найбільше зникло рушниць та автоматів.

В матеріалі підраховано, що Від початку повномасштабної війни різко зросла кількість втраченої та викраденої зброї по всій Україні. Лише за лютий 2022 року, обсяг цих втрат перевищив весь показник за 2021 рік: 24677 одиниць за місяць проти 19829 — за весь попередній рік.

Також йдеться про те, що від початку повномасштабної війни зафіксовано 178818 одиниць втраченої та викраденої зброї – це 30% від загальної кількості зброї у Реєстрі за весь час. Найстарший запис датовано 1920 роком.

Йдеться також про те, що у 2023 році ситуація стабілізувалась, проти все ще не досягла показників відносно мирного 2021 року. Так, за неповних 11 місяців кількість втраченої та загубленої зброї значно зменшилась – до 65371 одиниць.

На півдні України більш за все викрадено зброї на Херсонщині – 7939 од. Менш за все – на Миколаївщині – 4951. На Одещині – 6730 одиниць. 

Раніше повідомлялось про те, що шість років за ґратами проведе житель Бериславського району Херсонщини за крадіжку та незаконне поводження з вогнепальною зброєю та боєприпасами.

У суді було доведено, що засуджений у червні 2023 року проник до будинку односельця звідки викрав його майно – вироби з металу.

Також у серпні цього року він намагався продати гранатомет, автомат АК-74 та набої до нього іншому чоловіку за 45 тисяч гривень, проте був викритий правоохоронцями.

У ході обшуку за місцем мешкання обвинуваченого виявлено та вилучено: 60 пострілів "ВОГ-17 М", 5 гранат "РГД-5", 1080 набоїв калібром 5, 45 мм.

Також повідомлялося про те, що на Миколаївщині отримавши оперативну інформацію про те, що житель міста може зберігати зброю, слідчі Миколаївського районного управління поліції провели санкціонований обшук домоволодіння та прилеглої території 37-річного чоловіка.

"У результаті вжитих заходів правоохоронці виявили та вилучили дві гладкоствольні рушниці, гвинтівку, два пневматичні пістолети, стартовий револьвер, корпус бойової гранати РГД-5, два 30-мм ракетно-освітлювальні патрони, два піротехнічні вироби типу ПІРО5, ручну димову гранату типу РДГ 2Б, пневмогарпун зі стрілою-тризубом та запчастину до рушниці", - повідомив начальник поліції Миколаївської області Сергій Махно.

Володимир Шкаєв

Поділитися