10 липня 2023 р. 18:09

НАТО скоротило шлях вступу України до своїх лав

Фото: ipress.ua

(Фото: ipress.ua)

Представники країн НАТО після тривалих дискусій досягли домовленостей про скасування Плану дій щодо членства (ПДЧ) для України.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter, зазначивши що це скоротить шлях до вступу в Альянс.

"Після інтенсивних обговорень союзники по НАТО досягли консенсусу щодо скасування ПДЧ на шляху України до членства в Альянсі", – наголосив міністр.

Він також зазначив, що це "найкращий момент для того, щоб внести ясність щодо запрошення Україні приєднатися до Альянсу".

План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ НАТО) - це програма дій для країн-кандидатів у члени організації. Відповідно до статті 10 Північноатлантичного договору, НАТО залишається організацією, відкритою для приймання нових країн.

ПДЧ є програмою для претендентів, де пропонується перелік заходів, з якого вони можуть вибрати саме ті, які, на їхню думку, є найраціональнішими з точки зору сприяння їх підготовці. 

ПДЧ було розпочато у квітні 1999 року на саміті Альянсу у Вашингтоні, щоб допомогти країнам, які прагнуть до членства в НАТО, у підготовці. Процес значною мірою спирався на досвід, накопичений під час процесу вступу Чехії, Угорщини та Польщі, які стали членами першого раунду розширення Альянсу після холодної війни 1999 року.

Боснія і Герцеговина — єдина країна з Планом дій щодо членства, яка разом із Грузією була названа НАТО "країнами-претендентами" на засіданні Північноатлантичної ради 7 грудня 2011 року. Україна була визнана країною-претендентом після української революції 2014 року.

Кирилл Бойко

Поділитися