21 квітня 2024 р. 22:39

В Одесі накопичили понад 307 мільйонів на відновлення будинків, постраждалих від росіян

Фото: Одеська мерія

(Фото: Одеська мерія)

Одеська міська рада закумулювала 307 мільйонів 854 тисячі гривень на ліквідацію наслідків дій агресора та відновлення будинків на три роки для фінансування програми "Незламна Одеса".

Про це повідомив начальник управління Державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради Олександр Авдєєв.

На цей рік з цих грошей запланували профінансувати програму на суму 257 мільйонів гривень. Також депутати-члени комісії розглянули звіти ЖКСів. 

Як стверджує посадовець, через перехід у приватні компанії четверті будинків дохід КП "ЖКС" зменшився з 369,9 мільйона гривень у 2020 році до 296,8 мільйона гривень у 2023 році, а прострочена заборгованість за надані житлово-комунальні послуги, збільшилася майже у 16 разів. 

"Більш за те одесити скаржилися на подвійні платіжки від ЖКС та приватних компаній. Департамент ЖКГ зазначив, що проводив роз'яснювальну роботу з отримувачами послуг щодо необхідності оплати саме фактично надаваних послуг", - зазначив Олександр Авдєєв.

Раніше уряд України разом з Групою Світового банку, Європейською Комісією та ООН опублікували звіт щодо оновленої спільної оцінки збитків і потреб, які виникли внаслідок широкомасштабного вторгнення рф (Rapid Damage and Needs Assessment, RDNA3).

Згідно зі звітом, загальні витрати на відновлення України протягом наступного десятиліття становлять 486 мільярдів доларів США, що приблизно у 2,8 раза перевищує номінальний ВВП України на 2023 рік.

Згідно з оновленою оцінкою, лише у 2024 році Україні знадобиться 15,3 мільярда доларів США на критичні проєкти відновлення, з фокусом на підтримці приватного сектору, відновлення соціальної інфраструктури та комунальних послуг, сфери енергетики, транспорту та житла.

Кирило Бойко

Поділитися