04 квітня 2024 р. 10:00

Пошкоджені школи Миколаєва: плани з відновлення

Проєкт відновлення гімназії №48. ФОТО: Агенція розвитку Миколаєва)

(Проєкт відновлення гімназії №48. ФОТО: Агенція розвитку Миколаєва))

В деяких закладах освіти, зруйнованих або пошкоджених в наслідок російської агресії в Миколаєві, роботи з відновлення вже тривають, деякі ще на стадії розроблення проєкту.

Про це розповів міський голова Олександр Сєнкевич.

Так за його словами, ліцей ім. Миколи Аркаса — історичну будівлю, яка пережила Першу та Другу світову війну, але була пошкоджена внаслідок наступу російської армії, планують реставрувати.

Наразі цим питанням займається Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС), до кінця квітня вони мають завершити проєктно-кошторисну документацію, після чого оголосять тендер на ремонт гімназії", — розповів Сенкевич.

В гімназії №2, вже виконуються роботи.

Будівництво на цьому об'єкті відбувається через Службу відновлення та Миколаївську ОВА",— сказав мер міста.

Щодо гімназії №48, то по цьому об'єкту був проведений архітектурний конкурс.

"Наразі ведеться робота із залучення позабюджетних коштів на відновлення цього навчального закладу", — розповів Сенкевич.

Визначено переможця конкурсу на виготовлення проєктно-кошторисної документації з відновлення ліцею №51.

Проєкт має бути готовим протягом чотирьох місяців — тобто у липні. Надалі його передадуть Службі відновлення для початку будівельних робіт", — зауважив очільник Миколаєва.

В ліцеї №60, за його словами, були виконані підготовчі роботи.

По цій будівлі необхідно розв'язати земельні питання, адже після реконструкції зміниться геометрія школи, але це має бути узгоджено найближчим часом і будівництво розпочнеться", — сказав Сенкевич.

На реалізацію проєктів з відбудови Миколаєва піде майже 7 мільярдів гривень. Джерело фінансування: місцевий бюджет, міжнародні організації, юридичні особи.

Кількість проєктів - 98. З них 74 - це реконструкція, модернізація, ремонт; 21 - нове будівництво. На стадії виконання - 61 проєкт, 37 - на ініціації.

Раніше мер Миколаєва Олександр Сєнкевич розповів про відновлення міських закладів, а також багатоквартирного житлового фонду, що постраждали внаслідок війни. 

Олеся Ланцман

Поділитися