28 квітня 2024 р. 17:58

Оновлено! В Одесі посперечались через увічнення пам'яти морпіха, який підірвав себе разом із Генічеським мостом

Фото: В'ячеслав Амброськін/Facebook

(Фото: В'ячеслав Амброськін/Facebook)

Історико-топонімічна комісія при виконавчому комітеті Одеської міської ради відмовила у встановленні погруддя Віталію Скакуну, який підірвав разом із собою Генічеський міст на початку повномасштабного вторгнення

Про це повідомив офіцер Збройних сил України В'ячеслав Аброськін на своїй сторінці у Facebook.

Засідання історико-топонімічної комісії при виконавчому комітеті Одеської міської ради, на якому розглядалось питання "Про погодження проєкту рішення щодо встановлення на Алеї ВМС України у парку Перемоги погруддя Героя України Віталія Скакуна, сапера 137 окремий батальйон морської піхоти 35 бригади ім. М. Остроградського" за клопотанням командувача Військово-морських сил України Олексія Неїжпапи, відбулось 28 березня.

"На жаль, ані подвиг Героя, ані розуміння значущості для майбутніх поколінь, ані виступи та аргументи військових моряків вельмишановних "членів" комісії не вразили й тому відмовили", - заявив В'ячеслав Аброськін.

18:47. Своєю чергою народний депутат Олексій Гончаренко уточнив, що комісія не відмовилась встановлювати погруддя взагалі, а просто запропонувала інше місце розташування. 

"Комісія запропонувала погруддям Віталія Скакуна почати велику алею героїв у місті Одеса, замість пропонованого місця у парку Перемоги", - наголосив нардеп. 

Раніше під час сесії Одеської міської ради 24 квітня депутати Одеської міської ради виключили з переліку топонімів понад 10 найменувань вулиць та провулків, які пропонувались до перейменування на сесії 24 квітня.

Таким чином не перейменованими залишились:

  • Площа та вулиця Льва Толстого.
  • Вулиця Мариїнська.
  • Вулиця Пржевальського.
  • Вулиця Буніна.
  • Проспект Гагаріна.
  • Вулиця Жуковського.
  • Вулиця Лесі Українки.
  • Вулиця та провулок Спартаківський.
  • Вулиця Циолковського. 

Натомість парк Горького отримав нову назву на честь американського письменника Марка Твена, а Лідерсівський бульвар перейменують на бульвар Гетьмана Сагайдачного.

Зазначимо, що перейменування площі та вулиці Льва Толстого викликає дискусії вже не один місяць. Так під час минулої сесії 21 лютого, депутати Одеської міської ради не підтримали проєкт рішення про перейменування топонімів міста у тому числі й цих.

Наприклад депутат Олексій Єремиця заявив, що вимовити ім'я та прізвище єврейського письменника Менделе Мойхер-Сфоріма, ім'ям якого планують назвати площу занадто складно тож називати ним площу не найкращий вибір. 

Вулицю Льва Толстого пропонують переназвати ім'ям письменника Шолома Алехема. Згідно із законом України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні й деколонізацію топонімії", Одеська міська рада мала перейменувати усі ці вулиці до 27 січня 2024 року.

Також нещодавно в Одесі завершилося нове електронне опитування щодо перейменування 14 об'єктів топоніміки, яке тривало до 20 квітня. Сам у тому переліку були:

  • Буніна вулицю планувалося перейменувати у Поліцейську.
  • проспект Гагаріна – проспект Незламних.
  • Жуковського вулиця – Лесі Українки вулиця.
  • Лесі Українки вулиця – Олени Пчілки вулиця.

Загалом підтримали перейменування понад 100 топонімів.

Кирило Бойко

Поділитися