09 травня 2024 р. 19:27

На Херсонщині через неіснуюче рішення суду землі міжнародного значення передали у приватну власність

Ягорлицька затока. Фото: Вікіпедія

(Ягорлицька затока. Фото: Вікіпедія)

Прокуратура через суд вимагає повернути громаді на Херсонщині землі водно-болотного угіддя міжнародного значення вартістю понад 12 млн грн

Про це повідомили в пресслужбі Херсонської обласної прокуратури.

У дописі відомства йдеться про те, що прокурорами Скадовської окружної прокуратури заявлено до суду позови про повернення водно-болотного угіддя міжнародного значення площею 4 га вартістю понад 12 млн грн у власність територіальної громади.

Прокурорами встановлено, що на підставі неіснуючого рішення суду, всупереч вимогам діючого земельного та природоохоронного законодавства, незаконно проведено державну реєстрацію права власності приватним особам на земельні ділянки природно-заповідного фонду для ведення особистого селянського господарства. Вони розташовані в прибережній захисній смузі Чорного моря та входять до складу водно-болотного угіддя міжнародного значення "Ягорлицька затока". Зазначається, що внаслідок цих незаконних дій, особливо цінні землі вибули з власності громади та були передані у приватну власність.

Ураховуючи виявлені порушення прокуратура звернулася до суду з відповідними позовами. Наразі відкрито провадження у справі.

Раніше повідомлялось про те, що на Херсонщині державі повернуто землі лісового фонду вартістю понад 600 млн грн. Так, Південно-західним апеляційним господарським судом залишено без змін рішення суду першої інстанції, яким задоволено позов Херсонської обласної прокуратури про визнання недійсним договору оренди земель лісового фонду загальною площею 73 га вартістю понад 600 млн грн. Також визнано незаконними накази ГУ Держгеокадастру в області щодо формування та передачі у комунальну власність, як сільськогосподарських земельних ділянок вкритих лісовими культурами.

Також прокуратура вимагає через суд повернути державі водосховище та земельну ділянку вартістю майже 1,5 мільярда гривень на Херсонщині.

Володимир Шкаєв

Поділитися