21 квітня 2024 р. 16:03

Миколаївець отримав грант на власну справу від програми єРобота

ФОТО: Суспільне

(ФОТО: Суспільне)

За допомогою державної програми "єРобота" миколаївець відкрив школу з вивчення англійської та української мов. 

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного.

За словами грантоотримувача Руслана Кузьмова, коли він дізнався про програму "єРобота", вже мав ідею відкрити власний кабінет для занять з англійської мови для дітей та дорослих.

Я натрапив на розмову із Юлією Свириденко – це міністр економіки, яка казала саме про цю програму, вона мене зацікавила цим, і потім я звернувся через портал "Дія.Бізнес" і отримав грант, — каже він.

Для того, щоб отримати грант, потрібно представити свій бізнес-план та дочекатись його схвалення, говорить Руслан. Свою заявку він подав у жовтні 2023 року, а нарахування грантових коштів отримав у січні 2024.

У закладі навчають англійської та української мовами. Тут також вчиться волонтер з Америки — Кевін. Говорить, важливо знати мову країни, у якій живеш.

Для того, щоб краще справлятися з роботою волонтера, я беру уроки української мови у школі. Програма тут дуже хороша, хоча я все ще соромлюся, тому не даю інтерв'ю українською. Але в мене вже набагато краще виходить. У нас є навчальний клуб, тож ми можемо сидіти й розмовляти один з одним там, де немає великого тиску, — каже іноземець.

За інформацією, яку надав директор обласного центру зайнятості Дмитро Оборонько, програма "єРобота" діє три роки. Протягом 2023 року було подано понад 350 заявок, з них — 147 позитивних рішень у різних галузях. Від початку 2024 року до обласного центру зайнятості було подано понад 50 заявок на отримання гранту.

Це є й аграрний сектор, і роздрібна торгівля, і реабілітація, і медична сфера, і ветеринарні клініки. Це вперше, до речі, Руслан отримав грант на те, що відкрилася школа для дорослих і дітей з вивчення мов, — зауважив Дмитро Оборонько.

За його словами, відкрити власну справу за допомогою програми можуть всі охочі.

За весь час війни з Миколаївщини поїхало 756 компаній. А перевели бізнес до регіону – 492 підприємства. Усього 18 944 переїзду бізнесу з одного регіону до іншого було зафіксовано в Україні з початку повномасштабної війни. Найчастіше переїжджають компанії у сфері оптової торгівлі – 39,4% від загальної кількості. Також у топ увійшли компанії у сфері будівництва та нерухомості — 6% та 4,4% відповідно.

Від початку повномасштабної війни тисячі українок вступили до лав ЗСУ, почали активну волонтерську діяльність та допомагають державі на різних фронтах, економічному в тому числі. Згідно з даними ЄДР більшість компаній, що діють станом на 1 березня 2023 року у власності жінок припадає на туристичний сектор. Другу сходинку посіла освітня діяльність. На третій сходинці опинились компанії в категорії "Операції з нерухомістю".

Під час російських атак страждає не тільки житлова забудова, а й великий бізнес, який є важливим для функціонування міста. Ми проаналізували, які кейси в Одесі (релокація, часткове відновлення, перехід в онлайн-режим тощо) використовували знищені супермаркети, медичні заклади та навчально-розважальні центри для дітей, щоб знов, але вже по-іншому, запустити свій бізнес. А значить показати, що життя продовжується.

Анна Бальчінос

Поділитися