13 березня 2024 р. 14:02

Оновлено! "Вільні читають українською!": Миколаїв доєднався до Всеукраїнського проєкту

ФОТО: Миколаївська міська рада

(ФОТО: Миколаївська міська рада)

Миколаїв доєднався до Всеукраїнського проєкту збору книжок "Вільні читають українською!". Захід присвячений 210-ї річниці з дня народження Тараса Шевченка.

Про це повідомляє пресслужба Миколаївської міської ради.

Його започаткував уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь за підтримки Міністерства освіти й науки України, Всеукраїнського проєкту "Єдині", студентських мовних омбудсменів. 

Проєкт має на меті наповнити бібліотеки, бібліотечні куточки та книжкові полиці у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській та Сумській областях українськими книжками. Саме тут найбільше зруйнованих чи знищених прицільними ворожими обстрілами бібліотек, відновити які - в наших силах, - сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Мета проєкту - поповнення бібліотечних фондів, створення мобільних бібліотечних куточків, формування книжкових поличок в укриттях.

У проєкті можуть взяти участь всі охочі, зареєструвавшись за посиланням: https://bit.ly/3V4e5Qf

За словами Уповноваженого, за час повномасштабного вторгнення російські окупанти  знищили понад 180 мільйонів українських книжок.

Тож маємо об’єднатися, щоб максимально швидко відновити книжкові фонди. Нація освічених переможе!, - зазначив він.

Раніше у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї зацифрували понад 1000 старих листівок і фотографій кінця ХІХ – першої половини XX століть.

Це унікальні вуличні світлини старого міста, фотокартки з сімейних архівів відомих родин Миколаєва та задокументовані сюжети різних історичних подій в житті регіону.

Нещодавно миколаївська фотографка створила проєкт "Шрами", який показує не лише біль людей, а й біль міста, яке щоденно страждає від обстрілів. Минулої осені проєкт фотографки брав участь у міжнародному конкурсі.

Також у Миколаєві відзначили 210-ту річницю від дня народження українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка. Місцева влада та жителі міста зібралися біля пам’ятника великого Кобзаря. 

Анна Бальчінос

Поділитися