21 квітня 2023 р. 12:46

Прокурор оскаржив рішення суду про відмову заборонити будівництво на Люстдорфській дорозі

Фото: Одеська мерія

(Фото: Одеська мерія)

Південно-західний апеляційний господарський суд розпочав провадження за скаргою прокурора на рішення Господарського суду, який відмовився заборонити компанії "Ханбер Трейд" будівництво багатоповерхівок на Люстдорфській дорозі 78Б.

Як зазначається в ухвалі суду, Господарський суд відмовив заступнику прокурора Київської прокуратури, який вимагав заборонити будівництво, як забезпечення позову в інтересах держави.

Прокурор звернувся до Господарського суду у березні. Він вимагає визнати незаконними рішення Одеської міської ради від 11 грудня 2019 року та від 22 липня 2020 року.

За першим рішенням, у 2019 році, Одеська міська рада дозволила Товариству з обмеженою відповідальністю "Ханбер Трейд" розробляти проєкт землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 0,15 гектара за адресою: Одеса, Люстдорфська дорога, 78Б, для будівництва й обслуговування багатоквартирного житлового будинку з об'єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури.

Фото: google.maps

У 2020 році міська рада затвердила цей проєкт землеустрою, після чого у вересні того ж року уклала із компанією договір оренди, який прокурор також вимагає визнати недійсним. 

Зрештою прокурор наполягає, що компанія має повернути місту земельну ділянку у тому вигляді, в якому одержала в оренду.

Господарський суд 20 березня 2023 року відмовив прокурору в повному обсязі. 

За даними сервісу YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю "Ханбер Трейд" засноване у 2007 році. Наразі засновником вказане Публічне акціонерне товариство "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Ханнер-схід". Основним акціонером фонду своєю чергою значиться Mipperton Investment LTD M з Мальти, яке володіє 66.22% від загальної кількості акцій.

До жовтня 2017 року, поряд з цим фондом, серед засновників ТОВ "Ханбер Трейд" були також громадянин Литви Авуліс Арвідас та ТОВ "Берег груп", одним із засновників якого значився перший заступник голови Одеської обласної ради, бізнесмен Олег Радковський.

У січні 2022 року управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради поскаржилося міністру розвитку громад та територій України Олексію Чернишову на товариство з обмеженою відповідальністю "Ханбер Трейд". В мерії зазначили, що на місці запроєктованого дитячого садка компанія рекламує ще один багатоквартирний житловий будинок.

А також що щільність забудови перевищує нормативну, а також не передбачено улаштування транспортної розв’язки та необхідних об’єктів соціальної інфраструктури.

На той час на цій ділянці звели два житлових будинки та розпочали будівництво третього. 

Кирило Бойко

Поділитися