07 березня 2024 р. 23:30

Росіяни затримали журналіста з Генічеська Геннадія Осьмака за доносом

Геннадій Осьмак. Фото: investigator.org.ua

(Геннадій Осьмак. Фото: investigator.org.ua)

Російські пропагандистські медіа повідомили про затримання генічеського журналіста Геннадія Осьмака. Йому загрожує до 15 років ув'язнення.

Про це повідомляє Інститут масової інформації з посиланням на російські пропагандистськи ЗМІ.

Геннадій Осьмак, ексголовний редактор геничеського сайту Новий Візит. Після повномасштабного вторгнення РФ сайт видання припинив роботу, а 12 березня 2022 року Геннадій повідомив, що видання припинило роботу та творчу діяльність.

Відтоді жодного звʼязку з Осьмаком не було.

Якийсь час сайт не працював, але наприкінці березня 2022 року почав публікувати новини про діяльність місцевих окупаційних органів влади, а на початку квітня 2022 року саме цей сайт повідомив про призначення окупаційного "виконувача обов’язків голови" міста Генічеська Андрія Клочка.

За два тижні сайт вимкнули, і відтоді він не працює.

Як повідомляють російські ЗМІ, Осьмака затримали на Херсонщині за доносом. Йому закидають "участь у незаконному збройному формуванні", через те, що журналіст нібито був "штатним піарником" неіснуючого "Кримськотатарського батальйону ім. Номана Челебіджихана" та підтримував водну блокаду окупованого Криму.

За два роки широкомасштабної війни жертвами російського вторгнення стали 70 медійників.  З них 10 були вбиті під час виконання журналістської діяльності, 47 - як учасники бойових дій та 13 – унаслідок російських обстрілів або катувань.

Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів і медіа Інституту масової інформації.

У звіті сказано, що з початку повномасштабного вторгнення росія скоїла 567 злочинів проти представників ЗМІ в Україні. Щонайменше 30 журналістів отримали поранення під час своєї роботи. Росіяни захопили редакції щонайменше 27 українських медіа для поширення своєї пропаганди на окупованих територіях України.

Усього за 10 років з початку російсько-української війни, у період з 2014 по 2024 рік, загинуло 77 українських та іноземних медійників, з них 13 – під час виконання журналістської діяльності.

Водночас 234 медіа за два роки повністю або частково припинили свою діяльність.

Олеся Ланцман

Поділитися