09 березня 2024 р. 18:12

Зеленський сподівається на допомогу Туреччини в поверненні полонених росією кримських татар

Володимира Зеленськ та  Реджеп Ердоган. Фото: Прес-служба президента Туреччини/AFP)

(Володимира Зеленськ та Реджеп Ердоган. Фото: Прес-служба президента Туреччини/AFP))

Президент України Володимир Зеленський сказав, що сподівається на допомогу Президента Туреччини Реджепоа Тайїпа Ердогана у поверненні кримських татар з російського полону.

Про це глава країни сказав під час спільної пресконференції.

За словами Зеленського, наразі жодному світовому лідеру не вдалося повернути кримських татар з полону РФ. Завдяки обмінам, які відбувалися до повномасштабного вторгнення РФ в Україну, додому вдалося повернути "кількох людей".

На сьогодні я не бачу цього простору для них [кримських татар], я не бачу можливості жодного лідера світу повернути кримських татар. Я сьогодні прибув з оновленим списком. І це біль, що він оновлюється, що їх в списку більше. На жаль, вони не повертаються додому. Тут я розраховую на президента Ердогана. Я впевнений, що він зможе це зробити, принаймні буде це пробувати", — сказав Зеленський.

Раніше представництво Президента України в АР Крим закликало міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів.

У дописі відомства йдеться про те, що окупаційний суд Сімферополя відправив у СІЗО п'ятьох незаконно затриманих мешканців Джанкоя і Джанкойського району Криму. Йдеться про Енвера ХаліллаєваНарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобанове Вахіде Мустафаєва та активіста Арсена Кашка. Усіх затриманих взяли під варту на два місяці.

Вранці 5 березня в Бахчисарайському і Джанкойському районах Криму силовики провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня окупаційний "суд" обрав запобіжний захід чотирьом із них - кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову і Мустафі Абдураманову. Їх відправили в СІЗО №2 до 4 травня 2024 року. Усіх десятьох заарештованих звинувачують в участі у "справі кримських мусульман". Багато хто із затриманих - батьки в багатодітних сім'ях.

Правозахисники вважають, що це рішення ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим наголосило, що подібні незаконні обшуки, арешти та переслідування, які на території окупованого Криму набирають масового характеру, відбуваються на етнічному підґрунті. У відомстві закликали міжнародну спільноту звернути увагу на злочини окупантів, які вони чинять проти кримських татар, та посилити політичний і санкційний тиск на росію.

Раніше повідомлялось про те, що у Криму зафіксовано понад 100 випадків викрадень проукраїнських активістів. Також близько 50 тисяч кримських татар залишили Крим через дії окупантів.

Олеся Ланцман

Поділитися