12 червня 2022 р. 18:38

Як війна впливає на стан та ремонт доріг в Одеській області

ФОТО: Суспільне

(ФОТО: Суспільне)

Після повномасштабного російського вторгнення, блокування портів та скасування всіх польотів з України основні логістичні маршрути зосередились на автодорогах, а у зв'язку з бойовими діями майже припинилося їх будівництво та ремонт.

Про те, як загалом вплинула війна на дорожнє господарство Одещини, в ефірі "Українського радіо.Одеса" розповів начальник Служби автомобільних доріг Одеської області Дмитро Рибалка, повідомляє Суспільне.

За словами експерта, наразі значного навантаження на українську дороги немає, хоч навантаженість на автомобільні мережі спостерігається. Повномасштабне вторгнення стало причиною припинити ремонт доріг Одеса-Рені, М-33 (Одеса-Білгород-Дністровський-Монаші) та шлях до морського порту.

Для відновлення будівництва доведеться залучати додаткові кошти, адже необхідно буде розрахувати новий кошторис та відкоригувати проєктну документацію, розповів начальник служби:

"Не треба бути дуже великим аналітиком, щоб зрозуміти, що економічна ситуація після війни якось зміниться: курс буде інший, певні матеріали будуть дешевшими або дорожчими. Цю проєктно-кошторисну документацію треба буде відредагувати. Для того, щоб це зробити, потрібно буде заплатити кошти", – розповів Дмитро Рибалка.

Крім того, збитків зазнали і сільськогосподарські підприємства, які вимушені перевозити свої товари іншими дорогами, чим підвищують на них ціну.

Це як і збитки від зруйнованих мостів, які мають сільськогосподарські підприємства, перевозячи свої товари іншими дорогами та здорожчуючи їх та амортизуючи транспорт, відносять до непрямих витрат.

Завдяки стримуванню військ у Миколаївській області, Одещина не зазнала значних збитків, проте коли буде повністю зрозуміло як рахувати непрямі збитки, то регіон теж матиме певні втрати. Всі пошкодження об'єктів інфраструктури наразі вносять до спеціальної бази. Прямі збитки в Україні складають близько 900 млрд гривень, але до цієї суми також додадуть непрямі втрати й усе це буде враховано до суми репарацій.

Нагадаємо, 27 травня Служба автомобільних доріг в Одеській області перекрила рух через залізничний переїзд на автомобільній дорозі Н-33, біля селища міського типу Великодолинське.

Автоматизовані комплекси контролю габаритно-вагових норм (WIM-комплекси) з 16 травня розпочали роботу у тестовому режимі за основними напрямками перевезень вантажів (окрім зони бойових дій).

Державна служба України з безпеки на транспорті ("Укртрансбезпека") з 3 травня поновила контроль за дотриманням габаритно-вагових норм в Одеській області та за перші 12 годин працівники служби склали 19 актів про порушення цих норм.  

На початок квітня Одещина увійшла у топ-3 регіонів за кількістю засіяних площ, план роботи у весняному полі для одеських аграріїв становить 757 тисяч гектар.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися