20 вересня 2022 р. 08:48

Ворог збільшив кількість ракетоносіїв в ескадрі, що погрожує ракетами Одещині

Фото: context.crimea.ua

(Фото: context.crimea.ua)

Корабельне угруповання ворога в Чорному морі з послабленням шторму, збільшилось до 10 одиниць.

Про це повідомили в оперативному командуванні "Південь", ворожі кораблі продовжують укриватися вздовж кримського узбережжя.

Проте тримають бойовому чергуванні три надводних ракетоносії із сумарно можливим залпом у 24 ракети "Калібр", а також продовжують тримати напоготові три великих десантних кораблі.

Втім кораблі ворога зазнають втрат й хоча це не військова ескадра в Чорному морі, але все одно суттєві втрати. Справа в тому, що після знищення низки мостів, зокрема Антонівського на Херсонщині, ворог змушений вдаватися до перевезення боєприпасів та техніки баржами. Одну з таких потопили українські військові минулої доби. 

"Спроби налаштування альтернативної переправи через Дніпро, в районі Нової Каховки та Козацького, успіху не мали. Наведення переправи не витримало вогневого контролю й зупинилося. Баржа, завантажена озброєнням, технікою та особовим складом, потрапивши під вогневе ураження, поповнила підводний флот окупантів", - повідомили у командуванні.

Раніше шторм в Чорному морі змусив мінімізувати корабельне угруповання ворога до шести одиниць, серед яких лише один ракетоносій із вісьмома ракетами "Калібр" на борту погрожує Одеській області. 

З початком контрнаступу ЗСУ на сході та півдні країни, ворог почав переформатовувати ескадру частіше. 12 вересня ракетоносна ескадра що останніми тижнями до того нараховувала два ракетоносії із 16 ракетами "Калібр", збільшилася вдвічі. Також ворог зненацька активізував великі десантні кораблі та посилив ракетоносну ескадру одразу чотирма. Втім в оперативному командуванні "Південь" наголошували, що оскільки на морі вирував шторм, то десант з цих ВДК було б вкрай проблематично висадити й він не був би ефективним. 

Однак, окрім запобігання висадці десанту, шторм може зривати з якорів та приносити до узбережжя морські міни, які можуть детонувати. Тому військові нагадують про заборону відвідувати пляжі.

Зазначимо, що дрейфуючі міни небезпечні не лише для відпочивальників. Так, 8 вересня судно Військово-морських сил Румунії натрапило на таку міну, яку намагалося знешкодити під час поганої погоди.

Дрейфуючу протикорабельну міну виявили 8 вересня й біля узбережжя Одеської області сили оборони України та знешкодили її. 

2 вересня штормове море винесло до Одеського узбережжя чергову морську міну, яка в бурхливих хвилях здетонувала при підготовці контрольованого підриву.

Силами оборони України виявили морську дрейфуючу міну 21 серпня. 

14 серпня у Затоці в Одеській області в результаті ігнорування заборони виходити на узбережжя Чорного моря та купатися в водоймі постраждали п’ятеро людей. Причому троє чоловіків віком 25, 32 та 53 роки із Чернігівської, Запорізької та Житомирської областей загинули. Під час детонування отримали травми 43-річний чоловік з Чернігівщини та 44-річна жінка з Київщини, які перебували поряд на узбережжі. 

Поділитися