09 серпня 2022 р. 11:59

В Одеській ОВА повідомили про провальні мобілізаційні навчання в Придністров'ї

В Одеській ОВА повідомили про провальні мобілізаційні навчання в Придністров'ї

Влада так званої Придністровської Молдавської Республики намагається провести в країні мобілізаційні навчання, проте невдало. 

Про це повідомив речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук

За його словами, також російські військові намагаються вразити зерносховища Одеської області ракетами. 

"Напередодні над Одещиною ворог втратив 6,5 мільйонів доларів США. На жаль, загроза ракетних атак росіян залишається на високому рівні. Придністров'я тренується в мобілізації: поки що "не залік". Це все відбувається на тлі того, що запрацював третій великий порт Одещини – порт "Південний". Саме з нього пішло чергове судно з українською агропромисловою продукцією", - наголосив речник.

Раніше Міністерство закордонних справ та з питань європейської інтеграції Молдови не дозволило в'їзд на територію країни офіцерам російської армії з так званої оперативної групи (ОГРВ), що базується в Придністров’ї.

З початку вторгнення росії в Україні питання військового контингенту рф у Придністров'ї стало обговорюватися частіше. Заяви пропагандистів російської федерації щодо захоплення території України та об'єднання із так званою ПМР непокоять Молдову. 

Сергій Братчук також додав, що окупанти намагаються впливати психологічно на мирне населення. Ракетні удари вони здійснюють як з літаків, так і з території окупованого Криму, з кораблів ЧФ.

"Тобто ми бачимо, як ворог – російська федерація – виконує свої угоди, які уклала с Туреччиною та з ООН. Також ми розуміємо, що Чорне море – це лінія фронту. Ці ракети часто над нами пролітають, і вони йдуть в бік інших регіонів нашої держави. Тут справа в тому, що ворог намагається бити по зерносховищах. Ворог намагається влучати в поля з зерном, тому що розуміє – це наш ресурс. Той ресурс, який допоможе Україні фінансувати власні збройні сили", - зазначив він.

Зазначимо, спільний координаційний центр при ООН узгоджено вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи.

7 серпня з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством – три судна з Чорноморська та ще одне з Одеси.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний".

В рамках реалізації домовленостей з вантажем української кукурудзи уже було відправлено 4 судна: RAZONI, NAVI STAR, ROJEN та POLARNET. Вони перевозять понад 80 тис. тонн кукурудзи.

Поділитися