03 березня 2022 р. 15:28

В Чорному морі затонув цивільний корабель підбитий російським судном (оновлено)

В Чорному морі затонув цивільний корабель підбитий російським судном (оновлено)

Теплоход "HELT" що йшов під прапором Панами, був обстріляний, отримав пробоїну нижче ватерлінії на затонув у Чорному морі.

Про це повідомили у пресслужбі Адміністрації морських портів України.   

Останній доклад з судна - крен 70 градусів, сідаємо на плоти. О 12:18 HELT пропав з радарів. Рятувальники з жодного порту України не змогли вити на допомогу екіпажу через заборону від російських кораблів. Відомо що вижили двоє моряків. 

Також в АМПУ зазначили, що у зв’язку з нарощуванням з боку РФ політики ескалації, озброєної агресії та підвищенням загрози виникнення інцидентів, пов’язаних з охороною портових засобів та суден, на період введення воєнного стану у морських та річкових портах Україні встановлено третій (вищий) рівень охорони портових засобів та суден.  

Вхід та вихід до українських портів закрито у зв’язку з мінною небезпекою, а також загрозою піратства з боку суден ЧФ РФ в Чорному та Азовському морях. 

Вантажні операції практично призупинені. На сьогодні в портах України перебувають іноземні судна, які з вищезазначених причин не можуть покинути порти.

Загалом у портах України зараз перебуває 80 торгових суден під прапором різних держав.

17:10 Міністерство інфраструктури повідомляє, що екіпаж затонулого судна «HELT» врятовано.

КП «Морська пошуково-рятувальна служба» проводить рятувальну операцію з пошуку екіпажу теплоходу «HELT» (прапор Панами). Судна було вражено ракетою ВМС російської федерації та затонуло за 12-мильною зоною на траверсі порту Південний.

6 моряків, які перебували на судні наразі знайдені і знаходяться на борту рятувального судна SAR 01. Стан здоров’я всіх членів екіпажу задовільний. Наразі рятувальний катер повертається до порту Чорноморськ.

Зазначимо, що 2 березня о 17:25 російські військові завдали декілька ракетних ударів по теплоходу у порту Ольвія, який перебуває під прапором Бангладешу. 

27 лютого російські пірати захопили два українських судна із мирними екіпажами. Напередодні та сама група кораблів ВМС РФ захопила ПРС «Сапфір», який вирушив до острова Зміїний з гуманітарною місією.

Раніше російські ракети у Чорному морі влучили у ще два іноземні судна: бункеровщик «Міленіум Спіріт», прапор Молдови за 12 миль від порту Південний був підбитий російським кораблем та судно Namura Queen (прапор Панама).

24 лютого, бомба влучила в турецький корабель неподалік від Одещини.

АМПУ закрила вхід та вихід 11 портів України.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися