04 серпня 2022 р. 13:49

Уповноваженою з захисту української мови в Одесі стала депутатка районної ради

Фото: ОВА

(Фото: ОВА)

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь представив свою новопризначену представницю на Півдні - Ярославу Вітко.

Про це повідомили у пресслужбі Одеської обласної військової адміністрації. 

"Максим Марченко (голова ОВА, - ред.) зустрівся з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем, який представив свого новопризначеного представника на Півдні Ярославу Вітко. Сторони обговорили важливість дотримання мовного законодавства, зокрема Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Йшлося і про розробку та затвердження регіональної програми популяризації та захисту української мови в Одеській області", - зазначили в адміністрації.

Як зазначив Тарас Кремінь, Ярослава Вітко виграла відповідний конкурс на початку лютого і буде куратором Півдня України - Одеської, Миколаївської та Херсонської областей.

Також Тарас Кремінь зазначив, що з 24 лютого українці стали менше порушувати мовне законодавство. 

"Це вперш за все стосується посадовців - найголовніших порушників раніше. Депутати місцевих рад не порушують бо майже не проводять пленарних засідань. Окрім того ті політичні сили, представники яких принципово не розмовляли українською наразі заборонені", - зазначив Тарас Кремінь.

Ярослава Вітко є депутаткою Одеської районної ради від партії Європейська солідарність.

У червні минулого року Вітко заявила про намір звернутися до уповноваженого із захисту державної мови з проханням нагадати іншій депутатці - Ніні Ісаченко - про необхідність розмовляти державною мовою під час офіційних заходів відповідно до чинного законодавства України. 

Одеса та Одеська область неодноразово опинялися в полі зору офісу уповноваженого із захисту мови. Так, Одеський міський голова Геннадій Труханов навіть під час повномасштабного вторгнення російської федерації не відмовляється від використання мови країни-агресора.

У квітні 2022 року Уповноважений з захисту української мови Тарас Кремінь нагадав про ініціативу зміни назв населених пунктів, які досі не перекладені українською мовою.

У січні 2022 року секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови опрацював у 2021 році 3 тисячі 574 звернення громадян щодо порушення законодавства про державну мову.

У листопаді минулого року Уповноважений із захисту державної мови зафіксував в Одесі 30 випадків порушення норм Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Поділитися