29 квітня 2022 р. 17:44

Росія попросила міжнародної підтримки щодо повернення своїх моряків, які застрягли в Ізмаїлі

Росія попросила міжнародної підтримки щодо повернення своїх моряків, які застрягли в Ізмаїлі

Уповноважена з прав людини в росії Тетяна Москалькова звернулась до Міжнародного комітету Червоного Хреста з метою звільнення 72 цивільних російських моряків, які вже більше двох місяців перебувають на території судноремонтних заводів в Ізмаїлі.

Про це омбудсменка заявила у своєму відозверненні 29 квітня.

За словами Москалькової, моряки прибули в Ізмаїл ще у січні - на початку лютого у складі екіпажів восьми суден: «Омський-6», «Челсі-4», «Волгобалт-244», «Волгобалт-193», «Волгобалт-225», «Рондо», «Спіріт», «Авангард».

«Серед наших моряків – чотири жінки, різні за віком люди. Ніхто з них не може вийти на берег, тому що їх охороняють озброєні люди, які розміщені біля бортів, на блокпостах. Це, звісно, є психологічним тиском. До нас постійно звертаються родичі російських моряків з проханням надати допомогу щодо їх повернення на батьківщину.

Я звернулась до міжнародного Червоного Хреста, пана Мауера (Пітер Мауер, президент Міжнародного комітету Червоного Хреста - ред.). Також звертаюся до українського уряду для того, аби вони (моряки – ред.) були негайно звільнені», - сказала у своєму відеозверненні Тетяна Москалькова.

Нагадаємо, що мова йде про вісім суден з російською «пропискою», які на початку квітня слідчі Державного бюро розслідувань за сприяння Морської охорони Державної прикордонної служби завадили вивести з України, з акваторії Ізмаїльського порту.

Як стало відомо ІзбірКому, оскільки вищезазначені судна перебувають під арештом згідно з ініціативою ДБР, Державна прикордонна служба відповідальна за їхнє зберігання і неушкоджений стан. Причому охорона майна здійснюється незалежно від наявності екіпажу на борту.

Всі системи життєзабезпечення суден продовжують підтримуватися задля збереження можливості їх подальшої експлуатації.

7 квітня голова Одеської військової адміністрації Максим Марченко у своєму відеозверненні повідомив, що очікується рішення по націоналізації російських кораблів, що знаходяться в Ізмаїлі.

Більше про російське вторгнення у хроніці ІзбірКома

Поділитися