19 липня 2022 р. 21:26

Парламент планує впровадження перепису населення не рідше одного разу на 10 років

Парламент планує впровадження перепису населення не рідше одного разу на 10 років

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо державної статистичної діяльності", що передбачає проведення перепису населення не рідше одного разу на 10 років.

Як повідомили у пресслужбі парламенту, за відповідне рішення проголосували 249 народних депутатів.

Проєктом Закону пропонується встановити періодичність проведення Всеукраїнського перепису населення не рідше одного разу на десять років. Дата й термін проведення Перепису населення визначатимуться Кабінетом Міністрів.

Водночас автори пропонують надати можливість респондентам заповнити  переписної документації за допомогою спеціального програмного забезпечення в Інтернеті.

При цьому змінами до  закону "Про державну статистику" передбачена обов’язкова участь у переписі.

Зазначається, що збір даних про респондентів, які на дату перепису населення є військовослужбовцями, та членів їх домогосподарств, які проживають на територіях об’єктів, до яких обмежений вільний доступ, здійснює командування військових частин.

У вересні минулого року Бюджетний комітет Верховної Ради України погодив виділення грошей на проведення перепису населення, який планувався у 2023 році. 

У грудні 2020 року голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький зустрівся з провідним науковцем, академіком НАН України та професором Еллою Лібановою з приводу необхідності проведення регіонального перепису населення.

На початку року міністр освіти Дмитро Дубілет поділився результатами оцінки чисельності населення України станом на 1 грудня 2019 року, яку провів Кабінет міністрів, нарахували на підконтрольній уряду території країни 37 мільйонів 289 тисяч осіб.

Поділитися