29 вересня 2022 р. 19:38

Прибирання пам'ятника Катерині в Одесі залежить лише від волі міської ради, - депутат

Прибирання пам'ятника Катерині в Одесі залежить лише від волі міської ради, - депутат

Одеський муніципалітет під керівництвом Геннадія Труханова та партія міського голови "Довіряй ділам" в Одеській міській раді не бажають відмовлятися від співробітництва із російськими містами та саботують демонтаж пам'ятника Катерині ІІ.

Про це під час пресконференції повідомив лідер громадської організації "Зелений лист" Владислав Балинський

Він зазначив, що Статут міста досі містить згадку про російську імперію, та наративів москви частіше ніж згадку про Україну. 

"Як виявляється ми пишаємося звитягами російської зброї в статуті міста", - зазначив громадський діяч. 

Він також зазначив, що аналіз статуту Одеси виявив, що  2015 році була створена комісія щодо цього документа, але відтоді вона не збиралася жодного разу.

"Після того як ми про це написали, комісія зібралася, але як так розумію, що її завдання на сьогодні - ліквідувати у статуті найбільш кричущі наративи та звести "болючі" питання до рівня формального", - зазначив він.     

Також Владислав Балинський зазначив, що у новом статуті міста мерія намагатиметься звести нанівець участь громадськості в управлінні містом. Зокрема викласти умови для проведення громадських слухань так, що взяти в них участь, було найскладніше. .

Ще політик зазначив, що Одеський муніципалітет досі офіційно не розірвав стосунки з такими містами росії, як ростов-на-дону, таганроґ, санкт-петербург та москва.

"Ці зв'язки існують ще з 90-х. Але Харків та низка інших міст розірвали такі стосунки з початком вторгнення, проте наша міська влада каже, що це не в їхній компетенції. Питання, чи невже це складно проголосувати? Але якщо подивитись, як партія "Довіряй ділам" чинить спротив переміщенню пам'ятника Катерині ІІ в музей, то стає ясно, що за цим криється ще щось", - зазначив він.  

Щодо переміщення пам'ятника "Засновникам міста", то, за словами Владислава Балинського, питання що винесені на голосування щодо долі цього пам'ятника викладені маніпулятивно, а голосування на платформі "Соціально активний громадянин" модерується вручну. 

"Якщо подивитись на це голосування, то можна побачити, що частина людей, які голосують за демонтаж пам'ятника - заблоковані. За перенос не авторизовані 450 осіб, а серед тих хто проти демонтажу не авторизовані лише 150.  У мене є багато знайомих які намагаються проголосувати за усіма правилами й в них не виходить", - зазначив він. 

Втім, на думку депутата Одеської міської ради Петра Обухова, голосування на платформі не матиме жодного юридичного сенсу якщо демонтаж не підтримають депутати міської ради. За його словами, єдиний законний шлях до прибирання пам'ятника - рішення депутатів на сесії. 

"Якщо депутати проголосують за демонтаж, то, навіть якщо голосування на платформі буде за збереження - пам'ятник приберуть. Інших законних шляхів немає, хіба що фантастичний сценарій відбудеться, й президент впровадить в Одесі пряме військово-цивільну адміністрацію. Тоді її голова зможе хвалити це рішення.  Але наразі без домовленості із депутатами від "Довіряй ділам" та мером, прибрати пам'ятник буде неможливо", - зазначив Петро Обухов.   

Зазначимо, що депутати Одеської міської ради відмовилися підтримати рішення щодо пам'ятника "Засновникам міста", який згідно з проєктом передбачалося демонтувати та перенести до історико-краєзнавчого музею.

Раніше Одеський муніципалітет обрав за результатами інтернет-конференції сім варіантів подальшої долі пам'ятника Катерині ІІ в Одесі, один з яких й пропонують обрати містянам.

Зазначимо, що Одеська обласна організація "Комітету виборців України" наполягає на налагодженні системної, ґрунтовної й фахової роботи із залученням науковців, громадських активістів, журналістів, краєзнавців тощо у царині моніторингу й фіксації всіх наявних у місті пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних табличок, топонімів тощо, що мають безпосереднє відношення до Російської імперії або СРСР.

Напередодні інтернет-конференції Одеський міський голова Геннадій Труханов відреагував на акції щодо демонтажу пам'ятника "Засновникам міста", більш відомого як "пам'ятник Катерині ІІ", та заявив, що в Одесі має бути створений єдиний парковий комплекс "Імперського та радянського минулого".

Прихильники демонтажу пам'ятника "Засновникам міста" в Одесі, який більше відомий як "пам'ятник Катерині ІІ", продовжують розмальовувати його постамент обвинуваченнями на адресу російської імператриці.

Поділитися