21 листопада 2022 р. 10:40

Дзвінок з минулого - одеситка оскаржує в суді обмеження щодо електросамокатів в місті

Дзвінок з минулого - одеситка оскаржує в суді обмеження щодо електросамокатів в місті

Одеський окружний адміністративний суд 7 грудня планує засідання за позовом одеситки Анни Сірко до виконавчого комітету Одеської міської ради щодо Схеми зонування режимів експлуатації електросамокатів та iнших індивідуальних електричних засобів, яку виконком затвердив минулого року.

Як зазначається в матеріалах справи, жінка вже зверталася до суду із цим позовом у березні 2022 року проте тоді суд відмовив у відкритті провадження.   

Позивачка вимагала визнати протиправним та скасувати Рішення виконавчого комітету Одеської міської ради від 28 жовтня 2021 року "Про затвердження Схеми зонування режимів експлуатації електросамокатів та iнших індивідуальних електричних засобів пересування на об'єктах благоустрою міста Одеси із допустимою швидкістю руху у кожній зоні". А також стягнути з виконавчого комітету Одеської міської ради судові витрати у розмірі 2 тис. 481 грн судового збору та витрати на правничу допомогу, остаточний розмір яких буде надано після закінчення розгляду справи по суті.

Тоді суддя Костянтин Єфіменко зазначив, що згідно Кодексу адміністративного судочинства кожна особа має право звернутися до адміністративного суду, якщо вважає, що рішенням, дією чи бездіяльністю суб'єкта владних повноважень порушені її права, свободи або законні інтереси. 

Однак, оскільки позивачка не надала суду доказів того, що є власником електросамоката чи іншого виду транспорту, яких стосується рішення виконкому, суддя вирішив, що власне її інтереси, які захищає закон, не порушенні тож відмовив у відкритті провадження.

У листопаді 2021 року виконавчий комітет Одеської міської ради ухвалив рішення "Про затвердження Схеми зонування місць розташування електросамокатів та інших індивідуальних електричних засобів пересування на об’єктах благоустрою м. Одеси".

Документ визначив 11 локацій у Київському районі, дві - у Малиновському, 117 - у Приморському районі.

До того у жовтні виконком затвердив схему зонування режимів експлуатації електросамокатів та інших індивідуальних електричних засобів пересування на об’єктах благоустрою Одеси із допустимою швидкістю руху у кожній зоні.

У травні того ж року швидкість самокатів, що надаються в оренду в Одесі, знизили, а заїжджати на Трасу здоров'я стали менше.

27 травня виконавчий комітет Одеської міської ради проголосував за розробку схеми зонування пересування містом за допомогою електричних самокатів.  

Раніше комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила, що одеський муніципалітет має звернутись до Верховної Ради України щодо необхідності врегулювання питання використання самокатів та внесення даного транспортного засобу до Правил дорожнього руху.

Зростання кількості електричних засобів пересування, самокатів, мопедів тощо почало турбувати одеський муніципалітет 17 травня.

Поділитися