16 вересня 2022 р. 18:12

Кабмін погодив законопроєкт про кримінальну відповідальність за нав'язування російського громадянства

Фото: Getty Images

(Фото: Getty Images)

Кабінет Міністрів України погодив законопроєкт про кримінальну відповідальність за примусову російську паспортизацію.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Законопроєкт передбачає, що якщо держслужбовець отримав ворожий паспорт, то йому загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років. Також передбачається покарання за позбавлення волі на строк від 5 до 8 років за пропаганду ворожого громадянства.

За  примушування громадян України до отримання російського паспорта винним загрожуватиме позбавлення волі на строк від 8 до 12 років. Такий самий термін ув'язнення загрожує за створення умов, за яких неотримання російського паспорта буде понижувати громадянина України в правах або іншим чином ставити в невигідне становище. Тобто тут йдеться про непряме примушування. 

"Ці нововведення направлені проти держслужбовців з ворожими паспортами та проти тих, хто прямо чи опосередковано сприяє російській паспортизації. Інших осіб цей законопроєкт не стосується", - наголосила міністерка.

Норми нового законопроєкту, за словами міністерки, спрямовані насамперед на покарання організаторів ворожої паспортизації та їх поплічників. В тому числі, покаранню підлягають російські громадяни, які займались незаконною паспортизацією на території України.

У червні мешканка Ізмаїла Одеської області, яка є громадянкою російської федерації позбулася свого паспорту рф, розірвавши його.

Раніше мешканець Одеси на знак протесту публічно спалив свій паспорт громадянина рф, щоб ніколи не мати нічого спільного з рашистами.

Поділитися