26 грудня 2021 р. 20:58

З наступного року в Україні може подорожчати тариф на Інтернет

З наступного року в Україні може подорожчати тариф на Інтернет

Експерти ринку прогнозують зростання цін на телекомунікаційні послуги у 2022 році у зв'язку з подорожчанням складових.

Наступного року тарифи на Інтернет у нашій державі можуть збільшитися. Провайдери, скоріше за все, будуть змушені піднімати ціни для абонентів через підвищення мінімальної зарплати, зростання тарифів на електроенергію, подорожчання будівництва мереж та збільшення логістичних витрат, прогнозують фахівці.

Керуючий партнер консалтингової компанії E&C Group Анатолій Фроленков вважає, що ціни на тарифи у 100 Мбіт/с вже незабаром сягатимуть до 300 грн/міс. Щомісячний рівень абонплати у 10 доларів стане загальноприйнятою нормою, зазначає експерт.

В Інтернет асоціації України (ІнАУ) очікують підвищення вартості підключення Інтернету та абонплати, щонайменше, на 20%. Це пов'язано, зокрема, з запровадженням нового мита у 23,5% на імпортну кабельну продукцію. Таке рішення за ініціативою підприємств "Одескабель та "Південькабель" нещодавно ухвалила міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі, а згодом його правочинність підтвердив Окружний адміністративний суд Києва.

Як пояснює голова правління ІнАУ Олександр Савчук, у будівництві нових телекомунікаційних мереж частка кабелю серед матеріалів становить аж 90%. "Зрозуміло, що вартість будівництва зросте пропорційно до мита", - каже експерт. Відтак, за його словами, українським споживачам слід готуватися до підвищення тарифів.

Крім того, обладнання, необхідне для організації передачі даних, також дорожчає у зв'язку з дефіцитом напівпровідників на світовому ринку і через збільшення логістичних витрат. Йдеться, зокрема, про мережеві комутатори, точки доступу тощо.

За словами джерела в українському представництві компанії TP-Link, ситуація почала ускладнюватись з початком пандемії Covid-19, і нині наближається до свого апогею. По-перше, виробники чипів спекулюють на дефіциті та підвищують ціни, що відбивається на вартості пристроїв. По-друге, підвищенню сприяють проблеми з поставками обладнання, оскільки морські контейнерні перевезення страждають через карантини в портах.

У компанії DEPS, що є одним із найбільших постачальників телекомунікаційного обладнання в Україні, додають, що вартість перевезення контейнерів із Китаю вже збільшилася в 7 разів. І це не може не позначитися на кінцевій ціні устаткування, необхідного провайдерам для будівництва мереж. Тенденція до збільшення цін на активне обладнання від поставки до поставки може зберегтися до другої половини 2022 року, прогнозують фахівці DEPS.

Зростання тарифів на електроенергію в наступному році також впливатиме на вартість Інтернету для українців. У Нацбанку прогнозують, що 2022 року тарифи на електроенергію підвищуватимуться високими темпами (у 20-25% на рік) через необхідність приведення до економічно обґрунтованого рівня та усунення дисбалансів в енергосекторі. До слова, з 1 грудня Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, уже збільшила тариф для підприємств на 17,6% - до 345,64 грн/МВт-год (без ПДВ).

Найбільше подорожчання телекомунікаційних послуг може відбутися у сільській місцевості. Про це заявив в ефірі однієї з одеських радіостанцій Роман Перун, директор телекомунікаційної компанії IT-KARKAS. За його словами, це зумовлено збільшенням вартості оренди електроопор, на яких провайдери розміщують свої Інтернет-кабелі. Зміни до закону "Про доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики", внесені восени цього року, передбачають прив'язку розміру орендної плати електроопор до мінімальної зарплати. Власне, заплановане підвищення "мінімалки" неминуче призведе до перерахунків - не на користь споживачів телекомунікаційних послуг.

"Для операторів ринку вартість оренди однієї опори тепер становитиме близько 20 грн на місяць. Якщо, наприклад, у населеному пункті провайдер орендує 2 тис. опор, виходить чимала сума - 40 тисяч гривень. Ясна річ, платити за це доведеться абонентам", - зазначив Роман Перун.

Наслідки цього рішення відчують передусім мешканці сіл та приватного сектору. Таким чином, прогнозує експерт, відбудеться істотне збільшення розриву в тарифах на Інтернет для жителів міст і сіл. Крім того, невеликі провайдери, які працюють у селах, можуть піти з ринку, оскільки робота в таких умовах стає нерентабельною.

Раніше експерти Британського сервісу порівняння цін Compare the market дійшли до висновків, що в Україні - найдешевший широкосмуговий Інтернет у світі. Відповідно до опублікованого звіту українці платять за доступ в мережу в середньому 4,42 британських фунта на місяць (близько 160 грн). Це в 7 разів менше, ніж у Великій Британії, і майже в 70 разів менше, ніж у країнах Близького Сходу та Африки, де тарифи на Інтернет визнані наразі найбільшими в світі.

Нагадаємо, з 1 січня в Одеській області подорожчає вода

Комунальне підприємство "Теплопостачання міста Одеси" після нещодавно проведених слухань щодо підвищення тарифів на тепло для своїх споживачів планує зміни вже з 1 січня. 

Одеська міська рада підтримала виділення комунальному підприємству "Теплопостачання міста Одеси" 500 мільйонів гривень на 2022 рік.

Авторка: Олександра Тамкова

Поділитися