21 січня 2021 р. 20:32

Суд відправив під домашній арешт обвинувачених у справі про пожежу в коледжі на Троїцькій

Суд відправив під домашній арешт обвинувачених у справі про пожежу в коледжі на Троїцькій

Приморський райсуд Одеси обрав запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання усім чотирьом обвинуваченим по справі пожежі, що відбулася у грудні 2019 року в будинку 25 на Троїцькій та в якій загинули 16 осіб.

Суддя Віктор Попревич частково задовольнив клопотання прокуратури, передає «Думська».

На думку прокурора Євгена Антощука, цей запобіжний захід найм'якіший серед тих, які передбачає Кримінально-процесуальний кодекс. Він необхідний для забезпечення належної поведінки обвинувачених, щоб вони з'являлися на судове засідання, не впливали на потерпілих і на свідків, які ще не опитані.

Відтепер директор згорілого корпусу одеського коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу Любов Кочерга, завгосп Тетяна Хомич, завідувач денним відділенням економіки і підприємництва Ірина Таранова і колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи Андрій Хаєцький зобов'язані з'являтися за кожною вимогою до суду, утриматися від спілкування один з одним, а також зі свідками, потерпілими, фахівцями та експертами у справі.

Також фігуранти не мають права залишати Одесу без дозволу суду і повідомляти про зміну свого місця проживання або роботи. Дані обов'язки встановили на два місяці.

Відзначимо, що більше півроку по відношенню до всіх обвинувачених запобіжний захід не призначався. Захист заявив, що клопотання не підлягає задоволенню, оскільки не доведено наявність ризиків, для уникнення яких і призначається будь-який запобіжний захід.

Між тим, як зазначав у грудні минулого року голова Одеської обласної адміністрації Сергій Гриневецький, відновлення будівлі коледжу економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу на Троїцькій застопорилося через те, що Міністерство освіти і науки України не може домовитися з Національною академією наук.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року адвокати обвинувачених заявили про відвід судді Віктора Попревича

В травні 2020 року прокуратура Одеської області повідомила про підозру двом особам у справі щодо пожежі в освітньому закладі по вулиці Троїцькій в Одесі, що сталася на початку грудня минулого року.

Новими підозрюваними стали завідувачка денним відділенням економіки та підприємництва коледжу та колишній заступник директора з адміністративно-господарської роботи, який до 2 грудня 2019 року перебував на посаді. Їх підозрюють у порушенні встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, внаслідок чого виникла пожежа, яка спричинила загибель людей, а також майнову шкоду в особливо великому розмірі.

Тоді прокуратура наполягала також на обранні запобіжним заходом для підозрюваної в халатності завгоспа коледжу нічний домашній арешт.

Також в травні у соціальній мережі Facebook журналісти і громадські працівники запустили флешмоб на підтримку Андрія Хаєцького, колишнього заступника директора Одеського коледжу економіки і права, будівля якого на Троїцькій згоріло в грудні минулого року.

Шестиповерхова будівля на вулиці Троїцькій, 25, в центрі Одеси, де розташовувався Одеський коледж економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, а також ряд установ і фірм, загорілася 4 грудня о 10:00.

Останні тіла загиблих в результаті пожежі витягли з-під завалів на місці трагедії о 6:45 12 грудня. Всього загинули 16 осіб.

Поділитися