05 листопада 2021 р. 18:12

Ще одну фігурантку "справи Галантерника" відпустили під заставу

Ще одну фігурантку "справи Галантерника" відпустили під заставу

Вищий антикорупційний суд у п'ятницю, 5 листопада, відпустив під заставу Олександру Косенко, яка є довіреною особою Володимира Галантерника та фігурує у справі про незаконну передачу землі в Одесі під забудову.

За даними детективів НАБУ, Олександра Косенко реєструвала договори між Володимиром Галантерником та власниками групи компаній «Будова», повідомляє Українська служба інформації

Прокурори клопотали про взяття під варту, проте слідчий суддя призначив їй заставу близько 1 млн грн.

Зазначимо, на Олександру Косенко наклали стандартні процесуальні зобов'язання: здати закордонний паспорт, не спілкуватися з іншими фігурантами справи, бути на першу вимогу детективів.

Раніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України щодо обрання запобіжного заходу заступникові міського голови – керуючого справами Одеської міської ради Олегові Бриндаку у вигляді тримання під вартою.

Між тим Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 4 листопада призначила заставу у розмірі майже 475 тисяч 800 гривень колишньому заступнику керівника департаменту комунальної власності Одеської міськради Володимиру Радіонову

За версією детективів НАБУ, колишній топ-чиновник підозрюється в одному з шести епізодів незаконного виділення афілійованим з бізнесменом Володимиром Галантерніком структурам земельних ділянок під забудову через процедуру малої приватизації. Йому інкримінують участь в злочинній організації, зловживання службовим становищем та причетність до незаконної забудови Гагарінського плато, що нібито завдало територіальній громаді 122 мільйони гривень шкоди. 

У справі 16 підозрюваних. За даними НАБУ, особи заволоділи п’ятьма земельними ділянками в Одесі за адресами: Гагарінське плато, 4 (житловий комплекс Sea View); Варненська, 27 з літерами А, В і Г (ЖК «Скай Сіті»); Жаботинського 54А (ЖК «Альтаїр-3») та Академічна, 30 (апарт-комплекс «Морська резиденція»).  Більшості з них ВАКС вже обрав запобіжні заходи у вигляді застав, проте жоден з підозрюваних ще не вніс гроші. 

Раніше слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовила у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України щодо обрання запобіжного заходу заступникові міського голови – керуючого справами Одеської міської ради Олегові Бриндаку у вигляді тримання під вартою. Як зазначають у преслужбі суду, підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 39 мільйонів 967,2 тисячі гривень гривень.

А 18 жовтня ВАКС постановив призначити колишньому прокурору Одеської області Олегу Жученку заставу у розмірі 2 млн 616 тис. 900 грн. Це становить 1 100 прожиткових мінімумів для працездатної особи. 

Ще раніше,12 жовтня 2021 року, директорці юридичного департаменту Одеської міської ради Інні Поповській було встановлено заставу у розмірі 26 мільйонів 169 тисяч гривень. Наступного дня понад 8 мільйонів гривень застави ВАКС оголосив ексголові постійної комісії з питань комунальної власності ОМР Василеві Шкрябаю.

11 жовтня 2021 року ВАКС постановив призначити Геннадію Труханову запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 12 тис. 700 прожиткових минимумов, тобто 30 мільйонів 213 тис. 300 гривень. Мер Одеси зобов'язаний з'являтися в суд за першою вимогою. Також він повинен здати свої паспорти громадянина України для виїзду за кордон. Одразу після закінчення засідання Геннадій Труханов в інтерв'ю журналістам заявив, що таких грошей в нього немає, і він подаватиме апеляцію.

Поділитися