10 червня 2021 р. 13:13

Омбудсмен з'ясовує, як пацієнти одеського психічного медцентру опинилися на кладовищі

Омбудсмен з'ясовує, як пацієнти одеського психічного медцентру опинилися на кладовищі

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова звернулася до голови Національної поліції України з вимогою об’єктивного та неупередженого розслідування ситуації з трьома пацієнтами Одеського обласного медичного центру психічного здоров'я, яких виявили на одному з міських кладовищ.

Як зазначила омбудсменка, це чоловіки з інвалідністю: в одного - травма голови, в іншого немає обох ніг, третій пересувається поповзом. Вони стверджували, що їх вивезли з медустанови на кладовище.

Там їх і знайшли небайдужі громадяни. Усіх трьох тимчасово помістили до Одеського міського центру інтеграції осіб без певного місця проживання. Туди для встановлення всіх обставин терміново виїхав регіональний представник уповноваженої.

Під час розмови з керівником центру вдалося з’ясувати, що 4 червня близько 16:30 до них «швидкою» доставили трьох чоловіків. Один з них підтвердив, що вони дійсно перебували на лікуванні в Одеському обласному медцентрі психічного здоров'я. У зазначеному закладі представнику повідомили, що знайдені чоловіки - їхні пацієнти, яких виписали напередодні за власним бажанням і за письмовою заявою. Та пояснили, що вказані особи перебували у задовільному психічному стані на момент огляду, до них не застосовували примусову госпіталізацію. 

Крім того, всі троє не були визнані судом недієздатними. Хворі мали можливість самовільно залишати медцентр та повертатися туди за бажанням. Проте як люди з інвалідністю могли подолати відстань у 7 кілометрів, в медустанові не пояснили.

За цим фактом одеською поліцією внесено відомості до ЄРДР та розпочато досудове розслідування за частиною 1 статті 135 ККУ – «завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу».

Нагадаємо, ювенальні прокурори Одеської обласної прокуратури повідомили про підозру сімейній парі у сексуальному насильстві щодо малолітніх, вчиненому групою осіб, повторно.

Адвокати розшукують законних представників двох потерпілих дітей у кримінальній справі про ймовірне розбещення неповнолітніх у Ізмаїльському спеціалізованому будинку дитини. 

На початку вересня 2020 року поліція почала розслідувати ймовірне розбещення неповнолітніх у дитячому будинку в Ізмаїлі. Підозрюваною особою у кримінальному провадженні є керівник будинку дитини. За інформацією Ізмаїльського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД), тоді ж за зверненням тимчасово виконуючої обов’язки генерального директора цього закладу Центр залучив трьох адвокатів для представництва інтересів трьох потерпілих малолітніх дітей. Однак у грудні минулого року всі адвокати втратили зв’язок з потерпілими.

Прокурори Ізмаїльської місцевої прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно директора спеціалізованого будинку дитини на Одещині, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Раніше суд взяв під варту директора спеціалізованого будинку дитини в Ізмаїлі, підозрюваного у сексуальному насильстві та розбещенні малолітніх.

Поділитися