27 квітня 2021 р. 12:26

Одеський виш потрапив у п'ятірку лідерів в Україні

Одеський виш потрапив у п'ятірку лідерів в Україні

Сайт Освіта.ua оприлюднив щорічний рейтинг українських закладів вищої освіти за показниками даних наукометричної бази Scopus.

Результати рейтингу засновані за показниками цитованості наукових статей, опублікованих закладами освіти або їх фахівцями.

База даних Scopus постійно індексує понад 20 тисяч наукових видань з технічних, медичних і гуманітарних наук. До бази даних також потрапляють публікації наукових журналів, матеріали конференцій і книжкових видань.

У рейтинговій таблиці українські університети ранжовані за індексом Гірша – кількісним показником, що базується на числі наукових публікацій і кількості їх цитувань.

Згідно з результатами рейтингу 2021 року найвищий індекс Гірша серед закладів вищої освіти мають: 

  • Київський національний університет ім. Шевченка, який очолив рейтинг цього року.
  • Друге місце рейтингу Scopus посів Харківський національний університет ім. Каразіна.
  • Третє – Львівський національний університет ім. Франка.
  • Четверту сходинку рейтингу обійняв Одеський національний університет ім. Мечникова.
  • На п’ятому місці рейтингу найбільш цитованих вишів країни розташувався Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського».

Шосту сходинку рейтингу Scopus обійняв Чернівецький національний університет ім. Федьковича.

Національний університет «Львівська політехніка» посів сьому позицію рейтингу.

Сумський державний університет та Львівський національний медичний університет ім. Галицького цього року отримали восьму та дев’яту сходинку рейтингу.

Замикає першу десятку рейтингу університетів за показниками бази даних SciVerse Scopus Донецький національний медичний університет.

Серед інших вишів Одеси в першу сотню потрапили:

  • Одеська Академія харчових технологій - 34-е місце;
  • Одеський національний політехнічний університет - 37-е;
  • Одеський національний медичний університет - 66-е; 
  • Одеський державний екологічний університет - 74-е; 
  • Одеський національний економічний університет - 100-е.

Решта вищі навчальних закладів міста виявилися у другій сотні рейтингу.  

Індекс Гірша (Хірша) — показник впливовості науковця, колективу науковців, наукового закладу або наукового журналу, заснований на кількості публікацій та їх цитуваннях. Індекс Гірша був запропонований американським фізиком Хорхе Гіршем в 2005 році.

Нагадаємо, минулого року сайт Освіта.ua також провів наукометричний моніторинг суб’єктів науково-видавничої діяльності України за показниками бази даних SciVerse Scopus, на підставі якого склав рейтинг українських закладів вищої освіти. Торік університет ім. Мечникова також посідав четверту сходинку. 

Факультети двох одеських ВНЗ потрапили рейтинг 100 найкращих факультетів України журналу Forbes.

У 2019 році Одеський національний університет імені І.І. Мечникова отримав європейський грант для спільних досліджень туберкульозу - понад один мільйон євро на розвиток нових підходів до діагностики та лікування туберкульозу в рамках проекту співпраці Innovation in Tuberculosis - INNOVA4TB.

У 2018 році Одеський національний університет імені Мечникова посів п'яте місце в рейтингу складеному видавничої службою «УРАН», на замовлення Освіта.ua.

Того ж року серед ректорів 13 одеських вищих навчальних закладів в системі Scopus згадувались шестеро.

У 2017 році інформаційним освітній ресурс «Освіта.ua» також склав консолідований рейтинг вищих навчальних закладів України і тоді Одеський національний університет імені І. І. Мечникова посів 8 місце.

У 2016 році незалежні експерти при складанні рейтингів, за якими можна порівнювати між собою українські вищі навчальні заклади, віддали високі місця ВНЗ Одеси.

Поділитися