20 грудня 2021 р. 14:24

Одеські виші потрапили до рейтингу кращих університетів країн Європи та Азії, що розвиваються

Одеські виші потрапили до рейтингу кращих університетів країн Європи та Азії, що розвиваються

Три одеські виші: Одеський національний університет ім. І.І Мечникова, Одеська національна академія зв'язку імені О.С. Попова та Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д. Ушинського потрапили до рейтингу кращих університетів країн Європи та Середньої Азії, що розвиваються, складеного аналітиками Topuniversities.

Загалом до рейтингу увійшли 450 вищих навчальних закладів, з яких 35 українські. 

Втім до десяти найкращих жоден з них не потрапив. А от серед перших 50 один є - Київський національний університет імені Тараса Шевченка. В рейтингу він посів 35 місце. До першої сотні також потрапили: Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" та  Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. Вони посіли 63 та 69 місця відповідно.

Що ж до одеських вишів, то найкращим згідно рейтингу вважається Одеський національний університет ім. Мечникова. Він посів 163 місце. Інші два одеських виші та ще два українських посіли місця з 401 по 450, проте конкретні сходинки не вказані.   

Як зазначають автори рейтингу, для складання регіонального рейтингу університетів QS Emerging Europe and Central Asia University Rankings враховувалися десять показників: академічна репутація закладу освіти, його репутація серед роботодавців, співвідношення кількості викладачів та студентів, кількість публікацій на одного викладача і співробітника, кількість цитувань на одну публікацію, частка іноземних викладачів і співробітників, частка іноземних студентів, частка викладачів та співробітників з науковим ступенем, глибина міжнародних наукових колаборацій та присутність закладу освіти в онлайн-середовищі. 

Нагадаємо, лідером за кількістю заяв від абітурієнтів, що вступають на основі повної загальної середньої освіти, є Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Одеські виші у липні не увійшли до десятки найпопулярніших серед абітурієнтів.

Два факультети одеських вишів потрапили до рейтингу 100 найкращих країни. 

Поділитися