25 серпня 2021 р. 17:16

Одеса святкуватиме День міста понад тиждень

Одеса святкуватиме День міста понад тиждень

Одеський муніципалітет оприлюднив програму святкових заходів через День міста, відзначати, який планується з 27 серпня по 4 вересня. 

Звичайно, більшість основних заходів відбудеться 2 вересня.

Програма виглядає так:

  • 27 серпня о 16:00 з нагоди 100-річчя заснування Одеського зоопарку Одеська кіностудія запрошує на прем’єру художнього фільму «Посмішка левиці». О 19:00 на Думській площі стартує VII Міжнародний музичний фестиваль «BLACK SEA MUSIC FEST».
  • 28 серпня о 18:00 пройде традиційний фестиваль - «Руде місто». Його учасники пройдуть Рудим маршем від пам'ятника дюку де Рішельє до Літнього театру, де буде представлена концертно-розважальна програма.
  • 29 серпня  з 00:00 до 06:00 на Трасі здоров’я в рамках святкової програми вперше відбудеться нічний марафон «Південний світанок»
  • 30 серпня – 1 вересня традиційний фестиваль клоунів та мімів «КОМЕДІАДА» з вуличними шоу «Open air performanсe», «Парад клоунів», «Клоун-шоу» та «Клоун-марафон».
  • 2 вересня, безпосередньо в День міста, відбудеться традиційне покладання почесними громадянами міста квітів до пам'ятників Йосипу Дерібасу, Григорію Маразлі, Антону Головатому, Михайлу Воронцову, засновникам Одеси, дюку де Рішельє.
    10:00 - урочиста церемонія підняття прапора міста на Думській площі.
    З 10:00 до 16:00 на Приморському бульварі – виставка одеських інсталяцій.
    З 10:00 до 13:00 на Приморському бульварі – Фестиваль декоративно-ужиткового мистецтва: виставки робіт та майстер-класи переможців міського конкурсу «Зоряна юність Одеси».
    11:00 – відкриття на Пам’ятному знаці міст-побратимів та міст-партнерів Одеси таблички міста Момбаси.
    12:00 – урочисте відкриття нових імен на Алеї Зірок Одеси.
    19:00 на Потьомкінських сходах – гала-концерт та святковий феєрверк.
    Святкові концертні програми за участю творчих колективів, виставки фоторобіт, тематичні флешмоби, майстер-класи, виставки-ярмарки пройдуть у всіх районах Одеси.
    Крім того, у рамках святкування Дня міста для підопічних соціальних центрів Одеси будуть організовані святкові заходи, конкурси та вітання, а для дітей пільгових категорій - відвідання дельфінарію, Одеського біопарку та атракціонів.
  • 4-5 вересня відбудуться міжнародні змагання з плавання на відкритій воді «Oceanman Odesa-2021».

Нагадаємо, День Незалежності в Одесі традиційно фінансується значно скромніше, ніж День міста, святкування нового року та навіть "Гуморина". Обсяг коштів, що спрямовуються на головне державне свято, дорівнює витратам на посередній музичний фестиваль.

Раніше Департамент культури та туризму Одеської міської ради оголосив тендер для обрання компанії, якій заплатять за організацію та проведення святкового Гала-концерту до дня заснування міста Одеси.  

Минулого року Департамент культури та туризму Одеської міської ради вказав очікувану вартість заходу 3 мільйони 600 тисяч гривень. 

Переможцем тендеру стала приватна підприємниця Катерина Гречко, яка погодилася працювати за 3 мільйони 599 тисяч гривень.

10 вересня Одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився виділити кошти Департаменту культури та туризму на оплату проведення загальноміських заходів з нагоди святкування Дня міста Одеси у 2020 році.

Департаменту фінансів Одеської міської ради наказали перерахувати колегам 3 мільйони 799,8 тисяч гривень, більшість з яких - 3,6 мільйони, витратили на послуги з організації та проведення святкового гала-концерту до 226-річчя від дня заснування міста Одеси за оригінальним сценарієм. 

У березні 2021 року Приморський районний суд Одеси визнав начальницю відділу фінансового та правового забезпечення Департаменту культури та туризму Одеської міської ради Ганну Тишевич винною у порушенні законодавства про закупівлі під час обрання організатора святкового Гала - концерту до 226 річниці від дня заснування міста Одеси за оригінальним сценарієм.

У вересні минулого року спеціалісти Південного офісу Держаудитслужби провели моніторинг тендеру, на якому департамент культури та туризму Одеської міської ради купує послуги з організації святкового Гала-концерту на честь Дня міста. Виявилося, що замовник в тендерній документації вказав дуже детально, яке саме обладнання повинен мати виконавець, але підприємниця, яка перемогла на тендері, не володіє таким обладнанням і не відповідає критеріям відбору. Крім того, переможниця тендеру надала документи на підтвердження досвіду виконання аналогічних договорів, що викликали сумніви. Тож посадовиця мерії мала відхилити пропозицію, але не зробила цього.  

Але у травні цього року апеляційний суд замінив штраф за порушення під час обрання організатора Дня міста усним зауваженням.

Поділитися