10 серпня 2021 р. 22:06

Компанія матері одеського депутата заплатить штраф через поганий догляд за Масонським будинком

Компанія матері одеського депутата заплатить штраф через поганий догляд за Масонським будинком

Одеський окружний адмінсуд залишив у силі штраф, який був виписаний будівельній компанії «Одесабуд», за недотримання охоронного договору, що призвело до руйнування пам'ятника архітектури на Княжій, 1а – Масонського будинку.

Як йдеться в рішенні суду, компанія має сплатити 17 тисяч гривень.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Одесабуд» є власником нерухомого майна, загальною площею 1 тисяча 133, 9 метрів квадратних, що знаходиться за адресою: м. Одеса, вул. Князівська, 1а, що підтверджується інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, договором купівлі-продажу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області. 

5 лютого представник Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради оглянув будівлю та склав акт, в якому зазначив, що навколо пам`ятки встановлено паркан з металевого профнастилу.

Центральна частина пам`ятки зазнала суттєвих руйнувань: стіни, дах, міжповерхові перекриття в центральній частині, чільний та південний дворовий фасади майже повністю зруйновані. Руйнування відбулося внаслідок обвалення конструктивних елементів (міжповерхове та горищне перекриття, стіни, дах) над центральною частиною будівлі. В межах огорожі, на прилеглій до пам`ятки території будівельне сміття. Доступ до об`єкту відсутній. Будівля перебуває у пошкодженому, напівзруйнованому стані, лівий та правий об`єми будівлі практично роз`єднанні, конструктивні елементи будівлі відкриті для атмосферних впливів. Ознак проведення ремонту та вжиття заходів захисту пам`ятки від пошкодження, руйнування або знищення не зафіксовано.

Тоді управління й оштрафувало компанію, засновницею якої мати депутата Одеської міської ради Андрія Кісловського - Раїса Кісловська.

Для зручного перегляду відкрийте зображення в новому вікні

Шедевр архітекторів Олександра Бернардацці і Едуарда Меснер, зведений в 1887-1892 роках, останні десятиліття перебував в аварійному стані. У серпні 2015 року Одеська облрада продала його з аукціона компаніі «Арт Білдінг Груп», яка входить в групу «Інкор» Руслана Тарпана за 1,6 млн грн. Остання взяла на себе зобов'язання відновити пам'ятник в автентичному вигляді.

Однак зробити це реставраторам не дали: після призначення губернатором Міхеїла Саакашвілі обласне управління охорони пам'яток відмовилося підписувати охоронний договір, без якого неможливо укласти договір купівлі-продажу.

У листопаді 2016 року підприємство «Арт білдінг груп», що входить в структуру «Інкор-груп», відмовилося від планів по відновленню будівлі Російського технічного товариства на Княжій вулиці, відомого городянам як «масонський будинок».

А у 2018 році його викупила компанія «Одесабуд».

Поділитися