12 травня 2021 р. 18:23

Кабмін створив Бюро економічної безпеки

Кабмін створив Бюро економічної безпеки

Кабмін створив Бюро економічної безпеки (БЕБ). Новий орган отримає повноваження СБУ та податкової міліції у сфері боротьби з економічними злочинами.

Відповідну постанову було схвалено під час засідання уряду 12 травня.

Відповідно до закону, Бюро економічної безпеки - єдиний орган державної влади, відповідальний за боротьбу з економічними злочинами. Він отримає відповідні повноваження Служби безпеки України та податкової міліції.

Законом визначено, що директора БЕБ призначає Кабмін за поданням прем'єр-міністра за результатами відкритого конкурсу. Термін перебування на посаді - 5 років. При цьому керівник не зможе працювати більше двох термінів поспіль.

Кандидатуру директора відбирає конкурсна комісія. До неї входить три особи від Ради національної безпеки і оборони, три особи від Верховної ради та три особи від КМУ.

Як зазначає Центр протидії корупції, на спеціальному засіданні Комітету з питань правоохоронної діяльності визначили члена Конкурсної комісії з відбору керівника Бюро економічної безпеки. Комітет проголосував за Олексія Ушакова, який є партнером помічника депутата від "Слуги народу" Артема Дмитрука – члена цього ж комітету. 

В рейтинговому голосуванні за Ушакова віддали свої голоси лише 9 членів комітету, проте постанову про те, аби рекомендувати його парламенту на голосування підтримали 12 депутатів. Рекомендувати його парламенту вдалося лише з другої спроби через брак голосів. 

Коли з першої спроби голосів не вистачило, окремі члени комітету в тому числі депутат Дмитрук розпочали нагадувати, що члени комітету, які не голосували насправді теж підтримують Ушакова і нібито вказали це в телефонному режимі. Після цього депутати Юлія Яцик та Суто Мамоян повернулися на засідання в Zoom і комітет провів повторне голосування. 

До грудня  2019 року кандидат Ушаков Олексій був старшим оперуповноваженим в особливо важливих справах відділу протидії хабарництву (ГУ НП в Одеській області). Після звільнення з поліції отримав адвокатське свідоцтво.

У 2020-му Олексій Ушаков балотувався в Одеську міськраду від партії "Сила і честь".

У 2020-му заснував разом з Артемом Каспар’яном ТОВ "Ушаков і партнери" (діяльність в сфері права). Водночас, Каспар’ян є помічником скандального нардепа від "слуг" Артема Дмитрука та співзасновником ГО "Офіс законодавчих ініціатив". Також серед співзасновників ГО "ОЗІ" виступають Володимир Савченко та Степанюк Олександр, які водночас є співзасновниками ГО "Волонтерський рух "Спільна мета", який й делегував Ушакова на конкурс до Комісії. 

Нагадаємо, Верховна рада України ухвалила за основу нову редакцію закону про Службу безпеки України, за що проголосували 285 народних депутатів.

Верховна Рада України підтримала в другому читанні президентський проєкт Закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612). 

19 червня минулого року Верховна Рада України підтримала в першому читанні президентський проєкт Закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612) з необхідністю його доопрацювання до другого читання.

За десять днів до того законопроєкт президент визначив як «невідкладний». Документ передали на розгляд керівництву ВР. Текст законопроєкту «Про всеукраїнський референдум» з'явився у Верховній Раді в березні.

У вересні 2019 року Верховна Рада України спрямувала законопроєкт про зміни в статті 93 Конституції України (щодо законодавчої ініціативи народу) до Конституційного Суду України.

У грудні того ж року президент України Володимир Зеленський направив до Верховної Ради новий вдосконалений законопроєкт про внесення змін до Конституції країни щодо децентралізації влади.

Нагадаємо також, що 14 січня 2021 року парламентський комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти в цілому законопроєкт №1017, який передбачає зменшення числа народних депутатів з 450 до 300. 

Поділитися