13 серпня 2021 р. 18:12

Державна комісія з питань ТЕБ та НС розглянула питання укріплення дамби Хаджибейського лиману

Державна комісія з питань ТЕБ та НС розглянула питання укріплення дамби Хаджибейського лиману

Стан та подальші заходи з ремонту і укріплення гідротехнічної споруди – Хаджибейського лиману розглянуто на засіданні Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій 13 серпня.

Як зазначили в пресслужбі уряду, засідання проведено на доручення прем’єр-міністра, а також на звернення Одеської регіональної ТЕБ та НС. 

Як зазначив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов, дамба Хаджибейського лиману призначена для захисту територій Суворовського та Приморського районів м. Одеси від затоплення водами Хаджибейського лиману і являє собою огороджувальну споруду загальною довжиною близько чотирьох кілометрів (від села Усатово до села Котовка). На сьогодні цей стратегічно важливий об’єкт потребує ремонту. Міністр підкреслив, що держава готова надати підтримку в даному питанні.

Саме тому за результатами доповідей та з урахуванням обговорення Державна комісія доручила Одеській облдержадміністрації разом з Укравтодором та Одеською міською радою провести технічне обстеження дамби Хаджибейського лиману. А також визначити її технічний стан та подальші заходи з ремонту і укріплення. Отримані результати повинні будуть надані Мінрегіону.

Одеській облдержадміністрації разом з Мінрегіоном, Мінекономіки, Мінфіном доручено опрацювати питання щодо фінансування комплексу робіт з ремонту і укріплення гідротехнічної споруди – дамби Хаджибейського лиману.

Нагадаємо, «Укравтодор» погодився із необхідністю розширяти об'їзну дорогу навколо Одеси з двох до чотирьох смуг автомобільного руху. 

Раніше Геннадій Труханов вже наголошував на необхідності побудувати нову дамбу Хаджибейського лиману. В мерії є бачення проєкту, який містить і розширення автодороги, що йде греблею, до чотирьох смуг. Нове спорудження має убезпечити Одесу від наслідків стихійного лиха на зразок потужної зливи.  

Також повідомлялося, що Служба автомобільних доріг України готова взяти на баланс греблю Хаджибейського лиману, розробити проєктно-кошторисну документацію та відремонтувати її.

Хоча раніше Служба автодоріг України в Одеській області заперечувала, що має ремонтувати греблю Хаджибейського лиману та взагалі відповідає за неї. Там зазначали, що гідротехнічна споруда не стоїть на балансі жодної державної установи і юридично є безхазяйною.

В свою чергу, перший заступник Одеського міського голови Михайло Кучук в інтерв'ю одному з телеканалів зазначав, що власником споруди є «Укравтодор».

Рік тому Одеський міський голова доручив профільним управлінням розглянути всі наявні у них ранні проєкти реконструкції дамби Хаджибейського лиману на той випадок, якщо муніципалітету не вдасться домогтися відповіді від уряду з приводу ремонту споруди.

Штормовий вітер, що накрив Одесу 24 лютого 2020 року, сильно пошкодив дамбу Хабжибейського лиману, і, при досить серйозних і тривалих навантаженнях, до числа яких належить штормовий вітер і сильне хвилювання вод лиману, існує величезна ймовірність того, що дамба не витримає.

Нагадаємо також, що у 2016 році Управління капітального будівництва Одеської міськради за результатами тендеру замовило ТОВ «Будівельна компанія «Промбудсервіс» капітальний ремонт дамби Хаджибейського лиману за 39 мільйонів 399 тисяч 843,5 гривень.

Проте, вже в липні 2018 року з'ясувалося, що дамба Хаджибейського лиману знову потребує ремонту.

Земельний насип дамби Хаджибейського лиману споруджувався в 40-х роках минулого століття. В кінці 60-х років дамбу перетворили в відрізок об'їзної дороги навколо Одеси.

Поділитися