21 червня 2021 р. 15:21

Чверть мільярда боргу: одеситам можуть заблокувати платіжні картки через неоплату води

Чверть мільярда боргу: одеситам можуть заблокувати платіжні картки через неоплату води

Майже 300 тисячам одеситів можуть заблокувати платіжні картки через борги за воду.

Про це повідомила пресслужба філії "Інфоксводоканал".

У повідомленні зазначається, що споживачі заборгували «Інфоксводоканалу» за надані послуги чверть мільярда гривень. Незважаючи на зростання споживання води і, відповідно, витрат водоканалу з її підготовки, транспортування, платіжки за поточний місяць оплатила всього половина споживачів.

Щоб не допустити перебоїв у постачанні води юристи підприємства мають намір скористатися законним правом - стягувати заборгованість у судовому порядку.

Без виклику сторін, суд виносить наказ про стягнення боргу. Тепер приватним і державним виконавцям не складає труднощів отримати швидку відповідь від усіх банків України про наявність у боржника відкритих рахунків і коштів на них. Більш того, відразу після отримання такої інформації накладається арешт на рахунки, платіжні карти блокуються, а борг стягується з них автоматично.

Кількість підготовлених матеріалів для судового розгляду доходить до сотні тисяч. І за попередніми підрахунками, третина споживачів у разі несплати боргу до кінця місяця ризикує отримати судовий наказ і, відповідно, може втратити можливість повноцінно користуватися своїми банківськими картами.

Проведений аналіз боргів свідчить, що найбільш дисципліновані платники - пенсіонери. А найбільша проблема для водоканалу - борги від місяця до трьох, тут мова йде про абонентів, які вважають, що кілька сотень гривень - копійки. Саме таких «копійок» набігає на десятки мільйонів гривень. Тому юристи мають намір подавати до суду, не дивлячись на суму боргу, а попереджати - через смс і вайбер повідомлення.

Сьогодні боржники все частіше скаржаться на заблоковані платіжні картки. Тому, щоб на касі магазину або у відпустці не було несподіваних сюрпризів у вигляді непрацюючої картки, співробітники водоканалу рекомендують споживачам не доводити справу до суду. Це, до того ж, збільшує витрати боржника за рахунок судового та виконавчого збору.

Зазначимо, що на сайті водоканалу http://infoxvod.com.ua введена послуга оплати за воду без реєстрації і комісій, картою будь-якого банку. За допомогою чат-ботів Вайбер і Телеграм також можна перевірити стан особового рахунку, передати показання і здійснити оплату.

Нагадаємо, в Одеській області потроху дорожчає проїзд в маршрутках. Одесити, які користуються послугами маршрутів №39, №59 та №13, помітили зростання ціни на проїзд з 9 до 11 гривень.

В 11 населених пунктах Одещини вода не відповідає санітарним нормам

Нагадаємо, що з 1 січня вода для одеситів стала дорожчою. Наразі кубометр холодної води коштує 14,47 грн з ПДВ. Тариф на водовідведення - 12,25 грн з ПДВ. 

Поділитися