15 січня 2021 р. 18:29

Авторське право: одесит заплатить творцям «Лунтіка» 14 тисяч гривень

Авторське право: одесит заплатить творцям «Лунтіка» 14 тисяч гривень

Господарський суд Одеської області частково задовольнив вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Студия анимационного кино "Мельница"» про стягнення з приватного підприємства Олександра Діденка грошей за використання персонажів на його товарах.

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач без його згоди розповсюджував контрафактний товар із зображенням персонажів «Лунтік» та «Міла», які є частиною аудіовізуального твору «Лунтік і його друзі», авторські права на які належать позивачу.

Відповідно до матеріалів справи у відповідача дійсно був відсутній дозвіл позивача на відтворення зазначених зображень на реалізованому товарі.

Згідно із Законом України «Про авторське право і суміжні права» до майнових прав автора належать виключне право на використання, дозвіл або заборону використання твору іншими особами. Крім того, зазначеним законом передбачено, що автор може передати свої майнові права будь-якій іншій особі повністю чи частково. Передача майнових прав автора оформляється авторським договором.

З другого боку суд встановив, що оплата в сумі ціни позову до врегулювання спірних правовідносин в повному обсязі, тобто 93 тисячі гривень застосована бути не може, адже вона передбачена для значно більшого кола прав, країн та персонажів, ніж використано відповідачем (останнім одноразово реалізовано товар з використанням двох персонажів на території одного міста України). 

Тож підприємець все ж має виплатити компанії збитки, але в 6,6 разів менше ніж вимагав позивач -  14 тисяч гривень. 

Нагадаємо, суди Одеси наклали адміністративне стягнення за статтею Кодексу України про адміністративні порушення 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей" на 353 жителів Одеської області. Це - другий показник в Україні після міста Києва. 

У грудні 2020 року Приморський суд міста Одеси впродовж трьох тижнів закрив за відсутністю складу злочину більш ніж 20 справ про порушення карантинних обмежень та карантину вихідного дня. 

Раніше Кабінет міністрів України погодив законопроєкт, який передбачає адміністративну відповідальність за порушення самоізоляції чи обсервації. А з 21 листопада в Україні діють нові санкції за порушення карантину, проте поліція працюватиме на профілактику.

Поділитися