05 лютого 2021 р. 20:37

Аудитори знайшли в порту «Південний» фінансових порушень на 185 мільйонів

Аудитори знайшли в  порту «Південний» фінансових порушень на 185 мільйонів

Південний офіс Держаудитслужби провів державний фінансовий аудит діяльності та позапланову ревізію окремих питань Державного підприємства «Морський торговельний порт "Південний"» за період з 1 жовтня 2017 року по 31 серпня 2020 року.

Про це повідомили у пресслужбі офісу.

Аудитори виявили окремі чинники, які негативно вплинули на ефективність управління Портом та призвели (можуть призвести) до непродуктивних витрат, на суму 185 мільйонів гривень та упущених вигод на суму 2,5 мільйони гривень. 

Зокрема, поряд з незабезпеченням виконання показників Стратегічного та Інвестиційного планів розвитку підприємства, колишнім керівництвом Порту без передбачення фінансовими планами було укладено низку договорів на здійснення заходів з проєктування та впровадження комплексної системи відеоспостереження з відеоаналітикою на загальну суму 133,6 млн грн, що перевищує вартість цих послуг, визначену експертами, на 23,6 млн грн.

«Факти придбання товарів за цінами, вищими середньозважених ринкових, є непоодинокими. Так, Портом закупалася електроенергія та природний газ без урахування коливання ціни у разі її зниження на ринку. Це призвело до придбання електричної енергії за цінами, що перевищують середньозважені ринкові, та нераціонального використання 8,5 млн грн, а також придбання природного газу без урахування зміни ринкової кон’юнктури (нераціональне використання 5,5 млн грн)», - йдеться в повідомленні.

Окрім цього, через неналежний стан внутрішнього контролю Портом понесені непродуктивні витрати на сплату штрафних санкцій та пені (5 млн грн), на утримання земельних ділянок, на яких розташовано нерухоме майно іншої юридичної особи, фактичними користувачами якого є приватні стивідорні компанії (2,6 млн грн), та втрачено можливість отримати додаткові доходи у вигляді штрафів (2,4 млн грн).

Одночасно з аудитом Південним офісом на підприємстві проведено ревізію. Перевірялося окреме питання – законність витрат на оплату праці керівного складу Порту. Виявлено порушень, що призвели до втрат, на загальну суму 2,4 млн грн.

Так, аудитори встановили, що за період з квітня по серпень 2020 року без дотримання встановлених законодавством обмежень – 47 тис. грн на місяць –колишньому в.о. директора Порту було зайво нараховано заробітної плати в сумі 1,8 млн грн та зайво перераховано єдиного соціального внеску на суму 401 тис. грн. 

Також встановлено, що без затвердженого фінансового плану на 2020 рік, в.о. директора Порта зайво виплачено у лютому 2020 року премії на загальну суму 108 тис. грн та зайво перераховано ЄСВ в сумі 24 тис. грн.
За результатами аудиту керівництву ДП «МТП "Південний"» надано 10 пропозицій та рекомендацій, спрямованих на покращення фінансово-господарської діяльності. 

На адресу Порту  надіслано вимогу про усунення порушень, виявлених ревізію, та притягнення винних осіб до відповідальності. Матеріали ревізії передано до Слідчого управління Головного управління Національної поліції України в Одеській області, матеріали аудиту на виконання звернення направлені до Державного бюро розслідувань для розгляду та прийняття відповідних рішень.

Нагадаємо, працівники Південного офісу Державної аудиторської служби за січень-грудень 2020 року перевірили 604 процедури закупівель загальною вартістю 7,7 мільярдів гривень.

Працівники Південного офісу Держаудитслужби завершили ревізію фінансово-господарської діяльності дочірнього підприємства «Одеський облавтодор» ПАТ «ДАК "Автомобільні дороги України"».

Південний офіс Державної аудиторської служби скерував листа Одеському міському голові Геннадію Труханову про порушення, виявленні в результаті ревізії комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси».  

Упродовж 11 місяців 2020 року працівники Південного офісу Держаудитслужби за результатами ревізій виявили порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів, на загальну суму 299,3 мільйони гривень. 

Поділитися